Predstavnica SAD-a u NATO-u zaprijetila Rusiji ratom zbog „tajnih raketa“

Iz Sjedinjenih Država sve češće dolaze izjave različitih državnih službenika i političara, koje, gotovo, kao da žele reći kako Sjedinjene Države samo što nisu pokrenule rat protiv „neposlušne“ Rusije. Tako smo prije dva dana prenijeli izjavu američkog ministra unutarnjih poslova Ryana Zinke (vidi poveznicu ispod teksta), koji je zaprijetio potpunom vojnom blokadom Rusije i sprječavanje njezinog energetskog i svakog drugog utjecaja na Bliskom istoku, na što je ruska strana promptno reagirala, kazavši, kako bi takav potez bio ravan objavi rata, ali i dodala kako se radi o sve češćim „diletantskim izjavama“ od strane američkih političara. A jučer je stvar otišla još dalje. Naime, američka predstavnica u NATO savezu Kay Bailey Hutchison izjavila je 2. listopada, kako su SAD spremne, ukoliko Moskva „ne prekine tajnu razradu krstarećih raketa zabranjenih sporazumom“, na njihovo uništenje prije prve primjene.

Washington je uvjeren kako Rusija izrađuje krstareće rakete kopnenog baziranja, čime krši Sporazum iz 1987.g. o uništenju raketa malog i srednjeg dometa, izjavila je Hutchinson. Prema njenim riječima, SAD su privržene diplomatskom riješenju pitanja, ali su spremne razmotriti i vojno riješenje ukoliko Rusija nastavi kršiti sporazum sklopljen između SAD-a i SSSR-a. „U ovoj fazi mi ćemo razmotriti mogućnost uništenja (ruske) rakete, koja će biti sposobna uništiti bilo koju od naših zemalja. U budućnosti može doći trenutak, kada će Amerika odlučiti: treba početi fazu razrade (vlastitih raketa), što sada, suglasno tom sporazumu, nije dozvoljeno“, izjavila je Hutchinson.

U utorak je glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg izjavio kako su SAD spoznale kako Rusija krši Sporazum o raketama malog i srednjeg dometa, počevši razmještati rakete novoga tipa. Saveznici unutar NATO-a razmijenili su obavještajne podatke o tom problemu. Stoltenberg je naglasio kako je Savez zabrinut potezima Rusije koji prijete tom Sporazumu.

Podsjećamo: Sporazum o raketama malog i srednjeg dometa potpisan je 1987.g. od strane predsjednika SAD-a i SSSR-a. Njime se objema stranama zabranjuje testiranje i razmještaj krstarećih raketa, kao i balističkih raketa kopnenog baziranja malog (od 500 do 1000 kilometara) i srednjeg (od 1000 do 5500 kilometara) dometa.

Američki ministar: Ako treba, uvest ćemo pomorsku blokadu Rusije!





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like