Predstavnici UK razgovarali su s talibanima u Kabulu

Dužnosnici britanske vlade otputovali su jučer u Afganistan na razgovore s privremenom talibanskom vladom u Kabulu, prenosi AA.

Sir Simon Gass, visoki predstavnik britanskog premijera za afganistansku tranziciju, i Martin Longed, otpravnik poslova misije UK u Afganistanu, sastali su se s visokim talibanskim zapovjednicima i čelnicima i razgovarali o nizu relevantnih pitanja. “Upoznali su se s višim pripadnicima talibana, uključujući Mawlawija Amira Khana Muttaqija, Mullaha Abdul Ghanija Baradara Akhunda i Mawlavija Abdul-Selama Hanafija”, rekao je glasnogovornik vlade u priopćenju.

Razgovarali su o tome kako bi UK moglo biti od pomoći u rješavanju humanitarne krize koja se odvija u Afganistanu. Također, dogovarali su kako da Afganistan ne postane baza i “lansirna rampa” terorizma te o potrebi sigurnog izlaska za one Afganistance koji žele napustiti zemlju.

“Vlada nastavlja činiti sve što je u našoj moći kako bi osigurala siguran prolaz onima koji žele otići, a podrža i narod Afganistana”, dodaje se u priopćenju britanske vlade. Predstavnici vlade razgovarali su i o pitanju postupanja prema manjinama i pravima žena i djevojčica.

U kolovozu su talibani ponovno zauzeli Afganistan u munjevitoj ofenzivi u kojoj su se afganistanska vlada i njezinih, navodnih, 300 000 vojnika palo u manje od tri tjedna. Talibani tvrde da Afganistan više nikada neće dozvoliti prisutnost stranih sila. Grupa je također obećala amnestiju svima onima koji su radili za strane snage u svojoj 20-godišnjoj kampanji, kao i poštivanje ljudskih prava, a posebno prava žena. Prošlog mjeseca talibani su najavili formiranje uključive privremene vlade. Ipak, njihova obećanja se za sada ne ispunjavaju.

Komentari

komentar





You may also like