Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio zakon o rashodima za obranu i ograničenju kineskih investicija

Predstavnički dom američkog Kongresa u četvrtak je usvojio zakon o rashodima za obranu u iznosu od 716 milijardi dolara, kojim se ograničavaju kineske investicije u SAD i zabranjuje američkoj administraciji korištenje tehnologija velikih kineskih telekomunikacijskih tvrtki (info: Reuters).

Za usvajanje tog zakona glasovalo je 359 članova Predstavničkog doma Kongresa, a protiv je bilo njih 54. Dokument još mora odobriti i Senat.

Iako se tim zakonom uspostavlja nadzor nad ugovorima američke vlade s tvrtkama poput ZTE Corp i Huawei Technologies Co Ltd. zbog nacionalne sigurnosti, ograničenja su ipak puno mekša u odnosu na sam prijedlog zakona. Njime se, također, proširuju ovlasti Vijeća za strane investicije u SAD (CFIUS), koje razmatra predložene strane investicije i ocjenjuje, predstavljaju li one ugrozu po američku nacionalnu sigurnost.

Zakonski prijedlog također proširuje krug poslova koji podliježu provjeri Vijeća, a također omogućuje i dodjelu dodatnih financijskih sredstava za njegv rad.

Podsjećamo kako je u lipnju o.g. Bijela kuća odlučila potaknuti Kongres na proširenje ovlasti CFIUS-u, koje se žele iskoristiti kao glavni instrument za ograničenje kineskih investicija u strateški važne američke tehnologije.
U srpnju je američki zakonodavac odbacio iz zakonskog prijedloga izmjenu kojom se željelo uvesti sankcije prema kineskim proizvođačima telekomunikacijske opreme ZTE Corp, odustavši od nastojanja kažnjavanja te tvrtke zbog protuzakonitih isporuka američkih proizvoda Iranu i Sjevernoj Koreji.Izdvojeno, prijedlog zakona omogućuje i ulaganje 7,6 milijardi dolara u proizvodnju 77 višenamjenskih lovaca-bombardera F-35, koje proizvodi tvrtka Lockheed Martin. Dokument također zabranjuje isporuke tih zrakoplova Turskoj, budući da je Ankara odbacila američka upozorenja o tome, da ruski protuzračni sustavi, koje Turska namjerava nabaviti, ne mogu biti integrirani u sustav PZO i PRO NATO saveza.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like