Pregovori između Ukrajine i Rusije i dalje traju: U nekom trenutku procurila informacija da su završeni

Oko 15 sati se pojavila informacija da su završeni pregovori između ukrajinskog i ruskog izaslanstva. No, ubrzo nakon te informacije pojavila se nova, a to je da se pregovori nastavljaju. Ispada da su pregovori dvaput prekidani i da su završili tek oko 18 sati.

Pregovori su, nakon pet sati, završeni. Nije dogovoreno puno osim da je idući krug progovora za “nekoliko dana” na granici Poljske i Bjelorusije.

“U Bjelorusiji se nastavljaju razgovori između izaslanstava Rusije i Ukrajine”, objavio je jedan televizijski kanal. “Došlo je do curenja informacija da su navodno završili razgovori. Međutim, mi, osobe koje su sada ovdje, ne znamo ništa o tome. Sve se još nastavlja”, izvijestio je dopisnik TV postaje s mjesta razgovora.

USKORO VIŠE INFORMACIJA…

Pregovori o prekidu vatre između Rusije i Ukrajine koji su počeli u ponedjeljak u Bjelorusiji, prvi između dvije zemlje od početka ruske invazije na Ukrajinu, i dalje traju dok se Rusija suočava sa sve snažnijom ekonomskom izolacijom.

Pregovori su počeli s ciljem trenutnog prekida vatre i povlačenja ruskih snaga, objavio je ured ukrajinskog predsjednika.
Savjetnik Kremlja Vladimir Medinski predsjeda ruskim izaslanstvom dok Kijev predvodi ministar obrane Oleksij Reznikov.

Možete se osjećati potpuno sigurno, rekao je domaćin pregovora, šef bjeloruske diplomacije Vladimir Makej.

“Dragi prijatelji, predsjednik Bjelorusije zatražio je od mene da vam izrazim dobrodošlicu i olakšam vaš rad koliko je god moguće. Kao što je dogovoreno s predsjednicima (Volodimirom) Zelenskijem i (Vladimirom) Putinom, možete se osjećati potpuno sigurni”, rekao je na početku susreta Makej, po prijevodu izjave objavljene na Twitteru.

Kremlj je, preko svog glasnogovornika Dmitrija Peskova, poručio da ne želi tijekom pregovora objaviti svoje “stajalište”.

“Pregovarati se mora u tišini. Neću obznaniti naša stajališta”, rekao je na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak.

Pregovori se odvijaju u jednoj od rezidencija bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, na ukrajinsko-bjeloruskoj granici u Gomeljskoj oblasti, nedaleko od Černobila.
Nije jasno može li se očekivati ikakav napredak nakon što je u ponedjeljak rusko ministarstvo obrane objavilo da je nuklearne snage podiglo u borbenu pripravnost.

Ministar obrane Sergej Šojgu informirao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da je provedena njegova zapovijed o stavljaju snaga za odvraćanje u borbenu pripravnost.

Snage za odvraćanje postrojbe su koje bi trebale obeshrabriti napad na Rusiju, uključujući i rat koji bi implicirao upotrebu nuklearnog oružja, priopćilo je ministarstvo obrane.

Opremljene su projektilima, strateškim bombarderima, podmornicama i brodovima s nuklearnim naoružanjem.

Putin je u nedjelju zapovjedio je da se ruske snage s nuklearnim oružjem podignu na visok stupanj pripravnosti pozivajući se na agresivne izjave NATO-a i ekonomske sankcije protiv Moskve.

Ruska vojska zauzela je dva manja grada na jugoistoku Ukrajine u ponedjeljak, ali je naišla na žestok otpor drugdje.

Zapadni saveznici pojačali su napore na kažnjavanju Rusije zbog invazije na Ukrajinu novim oštrim sankcijama, uključujući isključenje nekih ruskih banaka iz financijske mreže SWIFT, ograničavanje mogućnosti korištenja ruskih deviznih pričuva u iznosu od 630 milijardi dolara i zatvaranje zračnog prostora za ruske zrakoplove.

Na Facebooku se uoči pregovora oglasio predsjednik Zelenski te poručio: “Kad sam se kandidirao za predsjednika, rekao sam da je svatko od nas predsjednik. Jer svi smo odgovorni za svoju državu. Za našu lijepu Ukrajinu. I sad se dogodilo da je svatko od nas ratnik. Ratnik je na svom mjestu. I siguran sam da će svatko od nas pobijediti. Slava Ukrajini!.”

 

Komentari

komentar

You may also like