Pregovori Rusije i SAD-a oko Ukrajine trajali osam sati, ali bez pomaka

SAD i Rusija zaključile su konzultacije o sigurnosnim jamstvima u Ženevi u 16:32 po lokalnom vremenu (18:32 po moskovskom vremenu), objavila je Bloomberg. Na sastanku nije dogovoreno ništa novo, ali su ponovljene prijetnje.

Američko izaslanstvo je vodila zamjenica američkog državnog tajnika Wendy Sherman. Rusku stranu zastupao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov koji je opisao današnje razgovore kao profesionalne, ali je rekao da su kompromisi nužni za napredak.

Wendy Sherman rekla je novinarima da je poručila svojem ruskom kolegi da bi eventualna invazija na Ukrajinu dovela do “značajnih i enormnih” posljedica. Ona je također poručila da Washington nema namjeru pregovarati o Ukrajini bez sudjelovanja Kijeva, kao ni o detaljnoj sigurnosnoj arhitekturi Europe bez Europljana.

Washington je također upozorio Moskvu da će se “politika otvorenih vrata” NATO-a nastaviti unatoč ruskim zahtjevima da se NATO ne širi na istok. Ipak, Moskvi je poručila da su SAD spremne uskoro nastaviti razgovore. Također, pričali su o ograničenjima za raspoređivanje raketa i vojnim vježbama u Europi, pojasnila je, ali bez dogovora.

Rusija je u prosincu kazala da traži jamstva NATO-a da Ukrajina nikada neće postati članica tog vojno-političkog saveza jer bi to bila prijetnja sigurnosti ruske nacije. Napredak nije postignut u predmetu budućeg članstva Ukrajine u  NATO-u, rekao je Rjabkov. Nastavak budućih razgovora djelomice će ovisiti o napretku u postizanju sporazuma o tom pitanju, tvrdi ruski diplomat.

Rusija će odlučiti o nastavku razgovora sa Sjedinjenim Državama nakon sastanaka koje će ovaj tjedan održati s NATO-om te Europskom organizacijom za sigurnost i suradnju (OESS), rekao je Rjabkov. Osnova za sporazum između Rusije i SAD-a postoji, rekao je Rjabkov, ali i upozorio da Sjedinjene Države ne bi smjele podcijeniti opasnost od konfrontacije.





 

 

Komentari

komentar





You may also like