Pregovori S. Arabije i Kine o plaćanju nafte u juanima izazivaju zabrinutost SAD-a

Dužnosnici Saudijske Arabije i Kine pregovaraju oko toga da dio nafte te zaljevske monarhije, koja je i najveći proizvođač „crnog zlata“ na svijetu, prodaju u juanima, a ne u dolarima ili eurima, izvijestio je prošlog tjedna američki medij The Wall Street Journal, pozivajući se na izvore u Washingtonu. Dvije zemlje povremeno raspravljaju o tom pitanju već šest godina, ali, prema istom mediju, pregovori su se intenzivirali 2022. godine, kada je Rijad bio nezadovoljan američkim “nuklearnim pregovorima” s Iranom, kao i nedostatkom američke potpore saudijskoj vojnoj operaciji u susjednom Jemenu.

Ova vijest izaziva zabrinutost u Washingtonu, uključujući i američke kongresmene. Tako je, sinoć, republikanski senator iz Nebraske Ben Sass u intervjuu za Fox News dao do znanja da bi Sjedinjene Države mogle izgubiti svoju položaj na svjetskoj pozornici.

Planovi najvećeg proizvođača nafte (Saudijske Arabije), zajedno s razvojem oružanog sukoba u Ukrajini, mogu biti signal ostatku svijeta, kazao je član gornjeg doma američkog Kongresa.

Sass je dalje kazao da je cilj Kine “izgurati dolar” i da je to nešto na što bi SAD trebale budno paziti.

Druge zemlje će gravitirati prema Kini ne zbog simpatija prema njezinoj politici, već iz straha da je “Amerika slaba”, zaključio je senator.

Podsjećamo da je za arapske zaljevske monarhije, kao i Iran, najvažnije izvozno tržište nafte ono azijsko, gdje se nalaze nafte “vječno žedne” gospodarske i demografske velesile, poput Kine, Indije, Japana, Južne Koreje i Tajvana.
Komentari

komentar

You may also like