Pregovori s talibanima o mirnoj predaji Kabula!

Nastavljamo s najnovijim vijestima iz posljednjih mjeseci više nego turbulentnog Afganistana, u kojem se dramatično, iz sata u sat mijenja stanje i – zapravo, vodi k neizbježnom – potpunoj pobjedi radikalnog talibanskog pokreta nad tzv. prodemokratskim snagama u zemlji – koje su ionako svojom glavninom bile stacionirane samo u Kabulu a u potpunosti ovisile o američkoj i potpori NATO snaga. Kako nje više nema – ništa se drugo nije moglo niti očekivati osim potpunog poraza vlade i njezinih sigurnosnih snaga. Iznenađuje (barem američke i Zapadne analitičare) jedino brzina kojom su talibani ovladali zemljom, gotovo i prije potpunog povlačenja zapadnih snaga (barem onih iz tzv. civilnog sektora, dok su vojne skoro već u cijelosti napustile zemlju).

Evo što se upravo događa na tamošnjem terenu:

U sjevernom i južnom predgrađu Kabula došli je do sukoba između talibana i vladinih snaga, izvijestila je televizija Al-Arabiya. Borbe još nisu stigle do centra grada.

Istodobno, ured vršitelja dužnosti čelnika Ministarstva unutarnjih poslova Afganistana  tvrdi da se glavni grad ne napada i da će do promjene vlasti doći mirno.

U izjavi na Twitteru talibani su objavili kako nemaju namjeru osvećivati se i pozvali su afganistanske dužnosnike da ne bježe iz zemlje.

Vodstvo talibanskog pokreta naredilo je svojim borcima da ne napadaju grad, a u tijeku su pregovori za miran prijenos vlasti. Njihovo izaslanstvo stiglo je u predsjedničku palaču u Kabulu kako bi razgovaralo s vladom.





Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani vodi hitne razgovore s posebnim američkim predstavnikom za Afganistan Zalmaijem Khalilzadom.

Kako izvješćuje Reuters, u pregovorima sudjeluju i visoki dužnosnici NATO saveza.

Detalji nisu navedeni.





Kako javljaju ruski mediji, Moskva, zajedno s partnerima, radi na sazivanju hitnog sastanka Vijeća sigurnosti UN-a o stanju u Afganistanu, rekao je Zamir Kabulov – posebni izaslanik predsjednika Ruske Federacije za tu zemlju i direktor drugog odjela za Aziju ruskog Ministarstva vanjskih poslova (info: RIA Novosti) .

Kabulov je kazao: „ Okupit ćemo se. Ali to neće promijeniti situaciju: trebalo je razmišljati prije, a ne sada okupljati sastanke”, dodao je diplomat.

Kabulov je dodao kako Moskva ne priprema evakuaciju osoblja iz ruskog veleposlanstva u Kabulu. Prema njegovim riječima, diplomati “rade mirno i pomno prate razvoj događaja”.

Ova je odluka zanimljiva iz perspektive masovne evakuacije zapadnih diplomatskih predstavništva koja je ili već završila ili je u tijeku.

Komentari

komentar

You may also like