Pregovori s talibanima tehnički završeni; Trump najavio povlačenje velikog broja vojnika

Američki predsjednik Donald Trump jučer je u intervjuu za Fox News Radio izjavio kako planira smanjiti vojni kontingent SAD-a u Afganistanu na 8600 vojnika. Podsjećamo kako trenutačno u toj zemlji ima ukupno do 14 tisuća američkih vojnika, pa bi se radilo o velikom povlačenju od preko 5 tisuća vojnika.

„Mi ćemo smanjiti broj vojnika do 8600, a nakon toga odrediti što će biti dalje. Mi tamo ne ratujemo, mi smo jednostavno policajci. U tom bismo ratu mogli pobijediti vrlo brzo, ako bismo željeli ubiti 10 milijuna ljudi, Brian, ali ja to neću učiniti. Ne namjeravam ubijati veći dio (stanovnika) te države“, kazao je Trump u jučerašnjam intervjuu.

Podsjećamo: u tijeku je 9. pregovarački krug između SAD-a i predstavnika talibanskog pokreta u katarskoj prijestolnici Dohi. Jučer su, međutim, dva visoka dužnosnika NATO saveza izjavila kako je još prerano govoriti o potpunom povlačenju američkih snaga iz Afganistana. Međutim, i najnovija Trumpova izjava, kao i izjava dvojice visokih časnika NATO-a (američkog generala Josepha Dunforda i Nicolasa Kaya, starijeg NATO-ovog civilnog predstavnika u Afganistanu) ukazuju kako stvari idu upravo u tom smijeru.

Trumpove riječi potvrđuju i stavove iz naše analize (vidi poveznicu ispod teksta) u kojoj se, između ostalog, navodi slijedeće: „… I zato će Trump pod svaku cijenu željeti, kao minimum, ozbiljno smanjiti broj američkih vojnika do početka izbora u SAD-u. Pri tom želi postići sporazum o miru s talibanima, kojemu bi se morala priključiti i vlada u Kabulu, a rok za to je 1. rujna ove godine, kako ga je u Kabulu 25. lipnja naznačio državni tajnik Mike Pompeo. …“

Dakle, 1. rujna je sutra, a Trumpova izjava o tome stigla je jučer. Inače, pregovori s talibanima su gotovo završeni, a ostala je samo jedna nedoumica (prema današnjim izvorima talibanskih pregovarača) tehničke prirode: naime, Amerikanci žele da talibani nakon potpisanog sporazuma odmah proglase primirje, a talibanskli su čelnici zabrinuti da će to iskoristiti afganistanski predsjednik Ghani za žurnu provedbu izbora, čemu se talibani protive, želeći najprije formiranje prijelazne vlade koja bi jamčila poštene izbore. Također treba reći kako su upravo u tijeku snažne borbe između službene afganistanske vojske i talibanskih snaga na sjevero-istoku Afganistana, u regijama Tahar i Badahshan i uz samu granicu s Tadžikistanom.

Zoran Meter: PRVA HRVATSKA ŽRTVA U AFGANISTANU: SAVEZNIŠTVO DA – ALI NE POD SVAKU CIJENU!
 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like