Pregovori u Beču između Irana i Zapada opet bez dogovora. Delegati se vraćaju u matične države

Niti šesta runda maratonskih pregovora u Beču nije izrodila sporazum kojim bi sve uključene strane bile zadovoljene. Ideja pregovora je pronaći fini balans između ukidanja ili smanjivanja sankcija prema Iranu s jedne strane, a s druge strane ograničavanja nuklearnih sposobnosti Irana.

Faktora je više. Na pritisak prema Iranu utječu američki saveznici Izrael, Saudijska Arabija i UAE. To su sve države koje bi direktno bile ugrožene od iranskog nuklearnog kapaciteta. S druge strane, sve je više informacija o tome kako će Iran i uskoro imati takvu bombu čak i unatoč sankcijama. Stoga je i Zapadu u interesima da požure s dogovorom koji će uključivati to da Iran odustane od nuklearne bombe i bude transparentniji prema međunarodnim inspekcijama. Zapadne sankcije su drastično oštetile ekonomiju Irana, pa niti Iranu nije zadovoljavajuće sadašnje stanje.

Uz tako komplicirano stanje gdje svi imaju “asa u rukavu”, a aktera je mnogo, nije ni čudo da pregovori u Beču kojim bi se obnovio Iranski nuklearni sporazum (JCPOA) ne mogu doći kraju.

“Sada smo dogovoru bliže nego ikada, ali i dalje postoje neslaganja između nas. Premostit razlike nije lak posao.”- rekao je iranski pregovarač Abbas Araghchi, a prenosi AA. Najavio je da se poslanici svih država vraćaju doma gdje će još razmisliti o pregovorima. Nema informacija o tome kada je nova runda pregovora.

Araghchi tvrdi da su “pripremili sve potrebne dokumente, ali da druga strana treba donijeti odluku”

Novi izraelski premijer Naftali Bennett danas je pozvao međunarodnu zajednicu da obustave pregovore s Iranom zbog izbora konzervativnog predsjednika Ebrahima Raisija. Tom prilikom je rekao: “Njegov izbor je zadnja šansa svijetu da se probude i shvate s kim imaju posla”. Raisija je nazvao “brutalnim krvnikom” i rekao da ako je u stanju ubijati “tisuće ljudi” da će biti u stanju ubijati milijune ako mu daju oružje za masovno uništenje.





 

Komentari

komentar





You may also like