Pregovori V. Britanije i EU opet završili neuspješno

Pregovori između glavnog tužitelja Engleske i Walesa Geoffreya Coxa i predstavnika EU, održani u utorak, završili su neuspjehom.

Britanska predsjednica vlade Theresa May Coxa je poslala u Bruxelles, kako bi ostvarila promjene u sporazumu o Brexitu, nužne za njegovu potvrdu u britanskom parlamentu.

Theresa May želi promijeniti tzv. backstop – „osiguravajući plan“, koji mora jamčiti jasnu granicu između Irske i Sjeverne Irske. Taj dio sporazuma o Brexitu izazvao je nezadovoljstvo mnogih britanskih parlamentaraca.

Pregovori između Geoffreya Coxa i britanskog ministra za Brexit Stephena Barclaya s jedne, i glavnog pregovarača EU o Brexitu Michela Barniera s druge strane, koji su trajali više od tri sata, završili su bez sporazuma. Pregovori između službenika niže razine dviju strana nastavit će se i danas, kako je objavio Reuters, pozivajući se na svoje izvore.

Podsjećamo: Velika Britanija mora napustiti Europsku uniju 29. ožujka, neovisno o tome hoće li njezin parlament odobriti bilo kakav sporazum ili neće. U glasovanju, održanom u siječnju ove godine, donji dom parlamenta je s 432 glasa odbacio prvotni prijedlog zakona o Brexitu. Zakonski prijedlog podržala su svega 202 zastupnika.

Ovakvo stanje prijeti rizikom da Velika Britanija iziđe iz EU bez sporazuma, što njezinom gospodarstvu može nanijeti ozbiljne štete.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like