Prekid vatre u Nagorno Karabahu poštiva se u cijelosti

Nakon što je u noći 9/10. studenog potpisan trojni sporazum o prekidu rata u Nagorno Karabahu između Armenije, Azerbajdžana i Rusije stanje na donedavnim bojišnicama u potpunosti se stabiliziralo. Nastavlja se dovlačenje ruskih mirovnih snaga u tu regiju, kao i povlačenje armenske vojske iz okupiranih zona oko Nagorno Karabaha.

Danas je glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov izjavio kako se prekid vatre poštiva na čitavoj liniji razgraničenja donedavno sukobljenih strana i da uspostavljene 23 nadzorne točke s ruskim vojnicima nadziru stanje u regiji. Ruski vojnici osiguravaju i odvijanje prometa lachinskim koridorom, jedinim koji povezuje Nagorno Katrabah i Armeniju. Ruski vojnici njime su prepratili i 5 vozila s azerbajdžanskim vojnicima iz grada Šuše u dijelu Nagorno Karabaha pod azerbajdžanskim nadzorom, u fizulijsku regiju Azerbajdžana.

Nastavlja se i prebacivanje novih ruskih snaga u tu regiju. U posljednja 24 sata izvršena su 22 leta vojnih transportnih zrakoplova An-124 i Il-76, a ukupno ih je od 10. studenog bilo 206. Oni prevoze specijalna vojna vozila i inženjerijske strojeve, kao i raznu drugu vojnu i ostalu tehniku i opremu. Ruski je general izvijestio i o vraćanju izbjeglica u Nagorno Karabah, a u posljednja 24 sata vratilo se 1199 osoba. Od početka primirja u svoje se domove vratilo više od 3 tisuće ljudi.

 

 

Komentari

komentar





You may also like