Preko 200 kongresmena traži Trumpov opoziv, ali samo jedan republikanac

Ukupno 226 kongresmena traži opoziv predsjednika Donalda Trumpa, 12 dana prije isteka njegovog mandata, nakon napada njegovih pristaša na zgradu Kongresa, objavio je NBC.

Opoziv traži 190 članova Zastupničkog doma i 36 senatora. Među njima su predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi i vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer. Svi navedeni kongresmeni su demokrati, osim republikanskog zastupnika iz Illinoisa Adama Kinzingera.

NBC navodi da neki od navedenih kongresmena traže pokretanje postupka opoziva u Kongresu (impaechment), dok dio traži opoziv po 25. amandmanu (nesposobnost za obavljanje funkcije), što nije izgledno pošto je potpredsjednik Mike Pence rekao da se protivi opozivu.

Reuters navodi kako je potpredsjednica Zastupničkog doma Katherine Clark kazala za CNN da su demokrati u Zastupničkom domu spremni pokrenuti opoziv protiv Donalda Trumpa idućeg tjedna.

“Donald Trump mora biti uklonjen s pozicije i koristit ćemo svako oruđe koje imamo kako bi se to dogodilo da zaštitimo našu demokraciju”, rekla je Clark i pojasnila da će demokrati pokrenuti “impeachment”, ako opoziv, po 25. amandmanu, ne pokrene Mike Pence.

Komentari

komentar





You may also like