Preko 3000 migranatra ušlo u Litvu iz Bjelorusije

Ovog tjedna zabilježeni su neslavni rekordi ilegalne migracije u Litvu s teritorija Bjelorusije. U noći s utorka na srijedu je na prostor Litve ilegalno upalo 171 migranata, od kojih su svi iz Iraka. Tako se broj ovogodišnjih, samo registriranih upada, popeo na 3029, prenosi AP. Za usporedbu, samo 81 ilegalni migrant je registriran u cjelokupnoj prošlog godini.

Iz Vliniusa su uvjereni da Bjelorusija pomaže migrantima da dođu iz Iraka i da im pomažu prijeći granicu. Tvrde da je to odmazda bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka zbog sankcija iz EU koje su, pak, uvedene zbog presretanja međunarodnog Ryanair leta iznad Bjelorusije i uhićenja oporbenog novinara. Lukašenko je i dao naslutiti takav scenarij kada je rekao da neće više štiti EU od krijumčara droge i migracija jer protiv Minska vode “hibridni rat”.

Litva je ovaj tjedan angažirala vojsku i postavila ograde i bodljikave žice na granice. Ipak, nije lako čuvati 678 km dugu granicu, uglavnom šumovitu. Migranti redovito alatima režu rupe u ogradi, a granicu prelaze uglavnom po noći. Litva tvrdi da Bjelorusija sudjeluje u organizaciji letova iz Bagdada za Minsk koji idu 4 puta tjedno. Samo u jednom letu Boeinga 747, može se prevesti 500 ljudi.

Iz EU komisije tvrde da je riječ o “nedopustivoj instrumentalizaciji” ljudi. Naime, Irak je ove godine sve nestabilniji, a dogodilo se oko 50 samo ove godine na američke snage i snage koalicije. S obzirom da američka vojska napušta Irak do kraja ove godine, za očekivati je jače sukobe između snaga proameričke vlade i proiranskih frakcija. Samim time će iz Iraka odlaziti sve više ljudi, kao što se sada događa s Afganistanom.

EU agencija za nadzor granica poslala je 35 svojih službenika kako bi pomogli očuvati tu granicu EU. Frontex šalje i dodatnu opremu, uključujući i skenere za otiske prstiju. Iz komisije su najavili slanje 12 milijuna eura pomoći Litvi.

Stanje u postojećim centrima za zbrinjavanje uhvaćenih migranata je teško. Sve češće dolazi do međusobnih sukoba i štrajkova glađu. S druge strane, i lokalno, često ruralno stanovništvo je nezadovoljno načinom na koji Litva prihvaća nove goste. Tako, na primjer, stanovništvo općine Salcininkai je blokiralo ceste i sukobilo se s policijom zbog najave otvaranja novog centra za migrante u njihovoj regiji.
 

Komentari

komentar

You may also like