Preko 305 tisuća tona žita izvezeno putem ukrajinskog žitnog koridora

Više od 305 000 tona žita sigurno je isporučeno iz ukrajinskih luka putem 10 komercijalnih brodova u jednom tjednu u sklopu nedavnog sporazuma o izvozu žitarica potpisanog između Turske, UN-a, Rusije i Ukrajine, izvještava Anadolu Agency.

Prema dogovoru uz posredovanje Turske, četiri broda s ukupno 170 458 tona kukuruza planiraju stići do turskih luka. Brod Polarnet s 12 000 tona kukuruza isplovio je prema luci Derince u turskoj sjeverozapadnoj pokrajini Kocaeli. Odredišta ostalih šest brodova su Italija, Kina, Irska, Engleska i Libanon.

U skladu s dogovorom o koridoru žitarica, brod za suhi teret Razoni pod zastavom Sijera Leonea, koji je prevozio 27 000 tona kukuruza za Libanon, postao je prvi brod koji je napustio ukrajinsku luku Odesa 1. kolovoza.

Brod Navi-Star koji plovi pod panamskom zastavom nosi 33 000 tona kukuruza iz Ukrajine u Irsku i brod Rojen koji plovi pod zastavom Malte i prevozi 13 000 tona kukuruza u Ujedinjeno Kraljevstvo isplovili su 5. kolovoza. Fulmar S pod zastavom Barbadosa, koji je napustio luku Bandirma 5. kolovoza, stigao je u luku Čornomorsk u regiji Odesa u Ukrajini 7. kolovoza. Fulmar S je postao prvi brod koji je stigao u ukrajinske luke da primi teret. Prazan brod pod zastavom Liberije Osprey S također je otišao u luku Chornomorsk po žito nakon inspekcije u Istanbulu u nedjelju.

Prema ugovoru, brod Mustafa Necati sa 6000 tona suncokretovog ulja za Italiju, brod Star Helena sa 45 000 tona suncokretove sačme (hrana za životinje op.a.) za Kinu i brod Glory sa 66 000 tona kukuruza za Istanbul isplovljavaju iz luke Čornomorsk. Dana 7. kolovoza, brod Riva Wind koji je prevozio 44 000 tona kukuruza za Iskenderun u Turskoj isplovio je iz luke Odesa. Brod Sacura s 11 000 tona soje za Italiju isplovio je iz luke Yuzhne, a brod nazvan Arizona s 48 458 tona kukuruza za Iskenderun napustio je danas luku Čornomorsk.

Ukupno je 10 komercijalnih brodova koji su prevozili 305 458 tona žitarica sigurno krenulo iz ukrajinskih luka kao dio rješenja globalne krize hrane.





Dana 22. srpnja, Turska, UN, Rusija i Ukrajina potpisale su sporazum u Istanbulu o ponovnom otvaranju triju ukrajinskih luka za izvoz ukrajinskog žita, koje su mjesecima bile u zastoju zbog rusko-ukrajinskog rata, koji sada traje šesti mjesec.

Zajednički koordinacijski centar u Istanbulu za nadzor ukrajinskog izvoza žitarica službeno je pokrenut 27. srpnja. Sastoji se od predstavnika triju zemalja i UN-a kako bi se omogućio siguran prijevoz komercijalnih prehrambenih proizvoda i gnojiva trgovačkim brodovima.

Komentari

komentar





You may also like