Preko 90% tvrtki iz EU-a i G7 je aktivno u Rusiji unatoč sankcijama

Novo izvješće pokazalo je da je samo 8.5% tvrtki iz EU i G7 poduzelo korak za izlazak iz Rusije ili obustavilo svoje poslovanje u zemlji. Prema izvješću koje je objavilo Sveučilište St. Gallen sa sjedištem u Švicarskoj, unatoč odlukama o sankcijama protiv Rusije, kompanije nastavljaju svoje odnose s ovom zemljom kao i inače.

Nakon što je Rusija započela ono što je nazvala “specijalnom vojnom operacijom” u susjednoj Ukrajini 24. veljače 2022., mnogi su sektori i zemlje najavili sankcije ili suspenzije kako bi izvršili pritisak na rusko gospodarstvo. Neke su tvrtke obustavile svoje poslovanje i isporuke u Rusiji, dok su druge prekinule svoje investicije ili se povukle iz partnerstava u Rusiji, čak i u Bjelorusiji.

U izvješću se navodi da je u svibnju 2022. u Rusiji bilo 2405 podružnica u vlasništvu 1404 kompanija iz EU-a i G7 i samo manje od 9% njih je zatvoreno ili prodano. “Potvrđeni izlasci tvrtki iz EU i G7 koje su imale vlasničke udjele u Rusiji čine 6,5% ukupne dobiti prije oporezivanja svih tvrtki iz EU i G7 s aktivnim komercijalnim operacijama u Rusiji prema informacijama dostupnim u bazi podataka ORBIS. Također, tvrtke koje su izašle iz Rusije činile su 15.3% zaposlenih među zaposlenima iz tvrtki koje su iz G7 i EU”, navodi se u izvješću. Izvješće je također pokazalo da postoji više izlazaka stranih tvrtki sa sjedištem u SAD-u nego onih sa sjedištem u EU i Japanu. Ipak, manje od 18% američkih podružnica iz Rusije je stvarno prodano. “Od onih tvrtki iz EU i G7 koje su preostale u Rusiji, 19,5% su njemačke, 12,4% u američkom vlasništvu, a 7% su japanske multinacionalne tvrtke”, dodaju iz švicarskog sveučilišta.

Komentari

komentar

You may also like