Preko tisuću uhićenih na prosvjedima širom Rusije, među njima i Navaljnijeva supruga

Julija Navaljnaja, supruga Alekseja Navaljnog, privedena je u subotu na prosvjedu u Moskvi organiziranom u znak potpore tom ruskom disidentu na kojem se tražilo njegovo puštanje iz zatvora.

Navaljnaja je objavila svoju fotografiju na Instagramu ispod koje je pisalo: “Oprostite za lošu kvalitetu. Svijetlo u policijskoj marici je slabo”.

Prije toga je na svom IG računu objavila fotografiju s prosvjeda u Moskvi.









Među prosvjednicima koje je policija privela je i Navaljnijeva suradnica, odvjetnica Ljubov Sobol. Na prosvjedu u Moskvi okupilo se najmanje 40.000 ljudi, procjena je Reutersa.

Na prosvjedima diljem zemlje policija je privela preko tisuću prosvjednika.

U drugom najvećem ruskom gradu Sankt Petersburgu također se okupilo mnoštvo prosvjednika:

Glasnogovornik Kremlja Dimitroj Peskov upozorio je javnost da ne sudjeluje u neodobrenim prosvjedima. Prosvjedi su u Rusiji zbog pandemije covida-19 zabranjeni mjesecima.

Navaljni se trenutno nalazi u predraspravnom pritvoru koji mu je određen na 30 dana. Rusko pravosuđe tereti ga da je prekršio uvjete uvjetnog puštanja na slobodu.

Borca protiv korupcije i zakletog neprijatelja Kremlja uhitila je policija u nedjelju po dolasku u Moskvu iz Njemačke gdje se oporavljao posljednjih mjeseci nakon što je preživio pokušaj trovanja.

Komentari

komentar

You may also like