Prelet ruskog vojnog zrakoplova iznad Washingtona izazvao šok i nevjericu američke javnosti (Video)

Američko-ruski odnosi prepuni su kontroverzi i vjerojatno su složeniji i kompleksniji od bilo kojih drugih. Tako se, primjerice, u uvjetima, kada se dvije države nalaze u nikad lošijim odnosima, a neki bi rekli i u novom hladnom ratu, gotovo na rubu oružanog sukoba, gdje se njihovi vojni zrakoplovi ponekad skoro pa dotiču u letu provocirajući jedni druge i optužujući se za opasne manevre, događaju i po širu javnost potpuno nerazumljivi – gotovo komični potezi.

Jedan od takvih je i onaj o kojem je danas izvjestila  ruska televizija RT, objavivši video o preletu ruskog zrakoplova Tu-154 iznad američkog glavnog grada Washingtona. Ruski vojni zrakoplov izvršio je, ni manje ni više nego let iznad Bijele kuće, Capitola i podzemnog bunkera kojim se u slučaju ratne opasnosti koristi vladino osoblje.

Taj je događaj izazvao burne reakcije na američkim društvenim mrežama. Međutim, Pentagon je vrlo brzo primirio stanje, priopćivši, kako je riječ o letu koji je odobren u sklopu američko-ruskog Sporazuma o otvorenom nebu. U priopćenju američkog Ministarstva obrane je dalje navedeno, kako su ruski promatrači u roku od 72 sata uručili nužan upit i da se u zrakoplovu Tu-154 nalaze i predstavnici zračnih snaga SAD-a.

U ruskom Ministarstvu obrane po ovoj temi je priopćeno, kako grupa ruskih inspektora od 7.-12. srpnja izvršava nadzorne letove nad SAD-om.

Treba dodati kako, sukladno navedenom sporazumu, slične inspekcijske letove obavljaju i američki zrakoplovi iznad teritorija Ruske Federacije. Letovi se najavljuju unaprijed i mogu se odnositi na bilo koje dijelove teritorija odnosno zračnog prostora suprotne države.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like