Prema Mađarskoj i Slovačkoj prekinut protok nafte naftovodom Družba

Opskrba naftom Mađarske i Slovačke naftovodom Družba trenutačno je obustavljena nakon ruskog raketiranja jednog dijela infrastrukture samog naftovoda u Ukrajini, piše Reuters.

Prekid opskrbe dogodio se u slično vrijeme kada se dogodila i eksplozija na istoku Poljske u mjestu Przewodow. Dosad su poremećaj u obustavi službeno potvrdili Mađarska i Slovačka, ali ne i Češka i Poljska, koje također koriste ovaj naftovod. Mađarski premijer Viktor Orban zbog toga, ali i zbog incidenta u Poljskoj, sazvao je iste večeri sastanak nacionalnog Vijeća za obranu.

Mađarski MOL je prenio izjavu svog ukrajinskog partnera koji je naveo da je uslijed ruskog raketiranja pogođena elektrana koja strujom opskrbljuje crpnu stanicu što je dovelo do prekida rada i isporuke. Slovački Transpetrol je, pak, potvrdio zastoj, a kao razlog je naveo tehničke razloge s ukrajinske strane, ali nije spomenuo raketiranje kao uzrok.

Češki operater MERO nije potvrdio nikakve smetnje u protoku nafte, kao ni poljski PERN. Mreža naftovoda Družba kreće iz Rusiji te se potom razdvaja u Bjelorusiji i Ukrajini opskrbljujući dio zemalja istočne i srednje Europe.

Komentari

komentar





You may also like