Premijer Abe: Japanu trebaju mali nosači zrakoplova

Japanski premijer Shinzo Abe u svom je govoru u donjem domu japanskog parlamenta, održanom u srijedu, 30. siječnja, izjavio, kako su Japanu potrebni mali nosači zrakoplova za osiguranje minimalne razine obrane.

„Sve se to nalazi u okvirima minimalno nužne samoobrane“, naglasio je Abe, odgovarajući na pitanje o planiranoj rekonstrukciji postojećeg japanskog nosača helikoptera „Izumo“ (vidi naslovnu fotografiju) u nosač zrakoplova. Pri tom je kazao kako je to nužno za osiguranje djelovanja zrakoplovstva na japanskim otocima i da taj potez nema agresivni karakter.

Podsjećamo: u prosincu 2018.g. japanska je vlada usvojila novi obrambeni program, sukladno kojem se dva nosača helikoptera, „Izumo“ i „Kaga“ trebaju rekonstruirati u nosače zrakoplova. Za njih će se od SAD-a kupiti 18 višenamjenskih zrakoplova s vertikalnim uzlijetanjem F-35B. Japanski ministar obrane Takeshi Iwaya, iskusni političar, kog je premijer Abe na tu dužnost imenovao početkom listopada prošle godine, više je puta izjavljivao kako jačanje japanskih pomorskih snaga s nosačima zrakoplova ne predstavlja ugrozu drugim zemljama. Međutim, ovdje treba obratiti pozornost da je premijer Abe već prije izjavio kako se japanski suverenitet prostire na sve Južne Kurile i da promjena u tom stavu Japana nema. Dodao je kako Japan jamči da se na tim otocima neće izgraditi američka vojna baza. Takav stav Tokia unio je dodatnu napetost u pregovorima s Moskvom oko povratka Japanu dvaju najjužnijih i najmanjih otoka od ukupno 4 južnokurilska otoka. Ruski predsjednik Putin sada inzistira da kao temelj i polazna točka sklapanja mirovnog sporazuma (dvije zemlje još uvijek nemaju potpisan mirovni sporazum o završetku 2. svjetskog rata i samim tim su formalno još uvijek u ratu, što ometa razvoj svestranih bilaterlnih odnosa te Moskva i Tokio tu priču konačno žele završiti) mora biti japansko priznanje rezultata završetka Drugog svjetskog rata, uključno i ruski suverenitet nad svim Južnim Kurilima što je odobreno od strane čitave međunarodnme zajednice, nakon čega se tek može početi pregovarati o uvjetima predaje dvaju otoka Japanu. Rusku političku i javnu scenu uznemirila je spomenuta izjava premijera Abea do te mjere da će taj sporazum biti još teže postići. Naime, u Rusiji malo tko vjeruje kako Japan, u svom, o SAD-u potpuno ovisnom položaju po pitanju obrane, može u budućnosti jamčiti ne širenje američkih vojnih baza i na te otoke, što bi imalo snažne reperkusije po rusku Tihooceansku flotu, baziranu u Vladivostoku, u smislu njezinog otvorenog pristupa Tihom oceanu. Osim toga, ruski analitičari i mediji ovih dana podsjećaju kako Shinzo Abe ovaj problem želi riješiti jačanjem svojih prijateljskih odnosa s ruskim predsjednikom Putinom, a da pri tom Japan i dalje ima uvedene sankcije protiv Rusije po nalogu Washingtona, u Vijeću sigurnosti redovito glasa protiv ruskih prijedloga, gomila američku vojnu nazočnost na svom teritoriju i td. Sve su to ozbiljni problemi kojima će se Tokio puno ozbiljnije morati pozabaviti  ukoliko želi povrat dvaju najjužnijih južnokurilskih otoka, što bi bio optimum, prihvatljiv po obje strane i na čemu one rade.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like