Premijer Fumio Kishida: Pitanje vlasništva Kurilskih otoka ključno za mirovni sporazum Japana i Rusije

Pitanje vlasništva nad četiri sporna otoka, poznatih kao južni Kurilski otoci: Iturup, Kunashir, Shikotan i Habomai, bit će u središtu pregovora Tokija i Moskve o mirovnom sporazumu, izjavio je danas japanski premijer Fumio Kishida, prenosi ANI.

Suverenitet naše zemlje proteže se na i sjeverna područja [južno Kurilsko otočje]. Vlada nije promijenila svoj stav po tom pitanju. Predmet pregovora o sklapanju mirovnog ugovora [s Rusijom] je pitanje vlasništva nad četiri otoka. To je dosljedan stav Japana”, rekao je premijer na saslušanju u gornjem domu japanskog parlamenta, prenošen uživo.

Ovakva izjava je u skladu s čvrstom diplomacijom Japana kakvu je i najavljivao novi premijer, a smatra ga se nasljednikom konzervativnog premijera Shinzo Abea. Naime, mnogih suradnici Abea nalaze se na pozicijama moći unutar nove vlade Kishide.

“Dotično se pitanje više ne može odgađati, a Japan će nastaviti nastojati ga riješiti na temelju prethodnih sporazuma, uključujući sporazum iz prosinca 2018. koji su potpisale Moskva i Tokiju u Singapuru”, napomenuo je Kishida. 2018. godine Japan i Rusija dogovorili su se da će ubrzati pregovore o mirovnom sporazumu na temelju japansko-sovjetske zajedničke deklaracije iz 1956. godine, u kojoj je Moskva pristala razmotriti mogućnost prijenosa vlasništva nad otocima Habomai i Shikotan u slučaju potpisivanja mirovnog ugovora.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je u utorak neslaganje s ranijim izjavama Kishide o vlasništvu Japana nad spornim otocima, rekavši da oni pripadaju Rusiji, prenosi Sputnik. Tokio tvrdi polaže pravo na četiri sporna otoka, pozivajući se na bilateralni ugovor o trgovini i granicama iz 1855. godine. Rusija tvrdi da je njezin suverenitet nad otocima, koji su postali dio Sovjetskog Saveza nakon Drugog svjetskog rata, neosporan. Valjda napomenuti da zadnjih dana Rusija provodi pomorske vojne vježbe u Japanskom moru.

Komentari

komentar





You may also like