Premijer: ‘Gospodarstvo Šri Lanke potpuno je propalo’

Dugovima opterećeno gospodarstvo Šri Lanke “srušilo se” nakon mjeseci nestašice hrane, goriva i struje, rekao je premijer te države zastupnicima u srijedu, u obraćanju u kojem je naglasio tešku situaciju u zemlji koja traži pomoć od međunarodnih zajmodavaca, izvještava France Presse.

Premijer Ranil Wickremesinghe rekao je parlamentu da se južnoazijska zemlja “suočava s daleko ozbiljnijom situacijom osim puke nestašice goriva, plina, struje i hrane. Naše je gospodarstvo potpuno propalo.”

“To je danas najozbiljnije pitanje pred nama. Ta se pitanja mogu riješiti samo oživljavanjem gospodarstva Šri Lanke. Da bismo to učinili, prvo moramo riješiti krizu deviznih pričuva”, rekao je premijer, prema transkripciji njegovog govora na materinjem singalskom jeziku, prenosi Anadolu Agency.

U travnju, dok se zemlja borila s masovnim protuvladinim prosvjedima usred svoje najgore ekonomske krize, vlada Šri Lanke je objavila da je u potpunosti prestala plaćati svoj vanjski dug. Sredinom svibnja službeno je objavljeno da je zemlja ostala bez benzina. Turistički bogata država, Šri Lanka je doživjela presušivanje deviznih rezervi otkako je pandemija COVID-19 zatvorila sva putovanja i doznake u zemlju. Financijska kriza rezultirala je ostavkom Wickremesingheovog prethodnika Mahinde Rajapakse nakon nasilnih prosvjeda.

Wickremesinghe je rekao da Šri Lanka ne može kupovati uvezeno gorivo, čak ni za gotovinu, zbog velikog duga koje duguje njezina naftna korporacija. “Trenutačno je Ceylon Petroleum Corporation dužan 700 milijuna dolara”, rekao je zastupnicima, a prenosi France Presse. “Kao rezultat toga, nijedna nam država ili organizacija na svijetu nije spremna dati gorivo. Čak ne žele dati gorivo za gotovinu.” Devizna kriza je smanjila uvoz, stvarajući ozbiljne nestašice hrane, goriva, struje i drugih osnovnih potrepština poput lijekova, prisiljavajući ljude da stoje u dugim redovima kako bi dobili osnovne potrebe.

Wickremesinghe je početkom ovog mjeseca rekao da zemlji treba 5 milijardi dolara za osnovne potrebe kao što su hrana, gorivo, gnojivo i plin tijekom sljedećih šest mjeseci, navodi Anadolu Agency.“Svaka dva tjedna otkako sam preuzeo uzde ove vlade, poduzeo sam korake da vas obavijestim o stvarnoj situaciji s kojom se zemlja suočava i mjerama koje poduzimamo da bismo je riješili”, rekao je Wickremesinghe parlamentu. Pozivajući na ujedinjene napore za vođenje Šri Lanke, u kojoj živi oko 22 milijuna ljudi, Wickremesinghe je rekao: “Nije lak zadatak oživjeti zemlju s potpuno urušenom ekonomijom, posebno onom koja ima opasno niske devizne rezerve.”





“Vidimo znakove mogućeg pada na samo dno”, rekao je premijer, dodajući da je “jedina sigurna opcija razgovor s Međunarodnim monetarnim fondom”, piše France Presse.

 

 





Komentari

komentar

You may also like