Premijer Kambodže naredio uništavanje američkog oružja nakon američkog embarga

Kambodžanski čelnik Hun Sen naredio je vojsci zemlje da uništi bilo kakvo američko oružje ili ga odloži u skladišta i to već danas nakon što je Washington uveo embargo na oružje zbog zabrinutosti za ljudska prava i bliskih veza Phnom Penha s Kinom, prenosi AFP.

Washington je u srijedu uveo zabranu prodaje oružja Kambodži, navodeći zabrinutost zbog ljudskih prava i korupciju u toj jugoistočnoj Aziji, kao i sve veće aktivnosti Kine u toj državi. Radnje koje su poduzele američke državne i trgovinske službe imale su za cilj ograničavanje pristupa kambodžanskim vojnim i obavještajnim agencijama, “obrambenim artiklima i obrambenim uslugama”, navodi se u priopćenju Pentagona.

No, kambodžanski premijer Hun Sen danas je oštro odgovorio. “Naređujem svim vojnim jedinicama da odmah pregledaju oružje i vojnu opremu koju Kambodža trenutno ima. Moramo opozvati svo američko oružje i vojne predmete ako ih ima: staviti ih u skladišta ili uništiti”, rekao je u objavi. “Američki embargo na oružje poruka je upozorenja sljedećoj generaciji Kambodžanaca da, ako žele neovisni obrambeni sektor, ne koriste američko oružje. Mnogi od onih koji su koristili američko oružje izgubili su ratove”, rekao je kambodžanski moćnik, navodeći primjer Afganistana.

Dugogodišnji čelnik Kambodže jedan je od najbližih partnera Kine u Aziji, a njegova vlada nedavno je demontirala američke objekte u bazi Ream. Također, Washington sumnja da se baza Sihanoukville u Tajlandskom zaljevu prenamjenjuje za Kinu. S druge strane, Hun Sen je više puta zanijekao da će njegova zemlja ugostila kinesku vojsku u bazi.

Komentari

komentar





You may also like