Premijer Libanona tvrdi da je država na rubu “velike katastrofe”, Izrael ponudio pomoć

Libanon je i u dubokoj političkoj krizi od snažne eksplozije u luci Beirutu u kolovozu 2020. Vlada premjera Hassan Diab je pala nakon eksplozije, ali nova se još nije oformila, pa je Diab i dalje na poziciji prijelaznog premijera.

No, problem je u tome što mnoge humanitarne i svjetske institucije uvjetuju svoju pomoć ovoj bivšoj francuskoj koloniji. Traže da se prvo oformi vlada. Diab, znajući za taj uvjet, ipak moli čelnike drugih država za pomoć.

“Uvjetovanje pomoći Libanonu s oformljivanjem vlade je počelo štetiti životima Libanonaca. Spasite Libanon prije nego je prekasno.”- kazao je premijer,a prenosi AFP.

Diab je nastavio s dramatičnim pozivom u pomoć. Kazao je kako “Libanon prolazi kroz vrlo mračan tunel” te da je “ozbiljna kriza ugrozila sva područja života” i da Libanon “ide prema velikoj katastrofi”. Kazao je kako su “samo par dana udaljeni od društvene eksplozije”.

Ponuda pomoći stiže iz susjednog Izraela s kojim je Libanon u konstantnim nesuglasicama, ne održavaju diplomatske veze, a sukobili su se i vojno. U Libanonu je jak pokret Hezbollah koji je pod jakim utjecajem Irana.

Ipak, ministar obrane Izraela nudi pomoć Libanonu preko UN-ovog tijela UNIFIL koje radi na miru u Libanonu. To je učinio uz iduće riječi:





“Kao Izraelac, kao Židov i kao čovjek, moje srce boli vidjeti prizore gladnih ljudi na ulicama Libanona”- kazao je Benny Gantz. Nadodao je: “Izrael je i ranije nudio pomoć Libanonu i potičemo druge države da pruže ruku pomoći kako bi Libanon iznova ojačao i izašao iz stanja krize”- prenosi The Times of Israel.

Komentari

komentar





You may also like