Premijer Malezije: vojni pakt AUKUS potaknut će nuklearno naoružavanje u regiji

Malezijski premijer Ismail Sabri Yaakob upozorio je da bi sporazum AUKUS (Australija, UK, SAD) o opskrbi Australije podmornicama na nuklearni pogon mogao potaknuti utrku u nuklearnom naoružanju u regiji.

Ismail je izrazio zabrinutost zbog učinaka na regionalnu stabilnost, nakon što je razgovarao s australskim premijerom Scottom Morrisonom o sporazumu AUKUS, novom sporazumu Australije sa SAD-om i Ujedinjenim Kraljevstvom o nabavi podmornica na nuklearni pogon kojemu je očito cilj suprotstaviti se Kini.

Sporazum AUKUS mogao bi postati “katalizator utrke u nuklearnom naoružanju u indo-pacifičkoj regiji”, a mogao bi “izazvati i druge sile da djeluju agresivnije u regiji, posebno u Južnom kineskom moru”, upozorio je Ismail. Zatim je pozvao sve “da izbjegavaju bilo kakve provokacije i natjecanje u naoružanju u regiji”, prenosi RT.

Također, bivši australski diplomat Bruce Haigh upozorio je da je zemlja sada diplomatski “izolirana u Aziji i od Europe” zbog dogovora AUKUS. “Regija je ljuta na odluku Australije o novom paktu”, tvrdi Haigh. Malezija nije jedina zemlja u regiji koja je izrazila zabrinutost zbog AUKUS-a. Indonezijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da je “vrlo zabrinuto zbog nastavka utrke u naoružanju i projekcije vojne moći u regiji”, te su pozvali premijera Morrisona i njegovu vladu da “održe mir, stabilnost i sigurnost”.

Kina je pakt nazvala “krajnje neodgovornim”, a glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian upozorio je kako sporazum “ozbiljno narušava regionalni mir i stabilnost te pojačava utrku u naoružanju”.

Komentari

komentar





You may also like