Premijer na odlasku upozorio da je Netanyahuova vlada ‘najekstremnija i najluđa’ u povijesti Izraela

Nova vlada na čelu s Benjaminom Netanyahuom izgleda kao “najopasnijai najekstremnija” u povijesti Izraela, upozorio je u petak premijer na odlasku Yair Lapid, prenosi Anadolu.

“Netanyahu je slab, a njegovi partneri su mlađi, odlučniji i ekstremniji od njega i bezuvjetno su ga pokorili”, rekao je Lapid na Twitteru. Obećao je da će se nastaviti “boriti za našu voljenu zemlju, za našu demokraciju, za naše vojnike, za budućnost naše djece”.

Izbori u studenom ove godine otvorili su put Netanyahuu, izraelskom premijeru s najdužim mandatom, da se vrati na vlast. U petak mu je predsjednik Isaac Herzog odobrio 10 dodatnih dana za formiranje vlade, produžujući prvotni rok od 11. prosinca do 21. prosinca. Netanyahu je nagovarao vjerske tvrdolinijaše i krajnje desničarske snage da sastave novu vladu, a oporbene stranke upozoravaju da bi njihova politika mogla potkopati demokraciju i potaknuti sukobe. Ako Netanyahu ne uspije sastaviti vladu u produljenom roku, Herzog bi taj zadatak mogao dodijeliti drugom političkom čelniku. Bilo koja nova vlada treba potporu najmanje 61 od 120 članova Knesseta za parlamentarno glasovanje o povjerenju.

Izraelski premijer Netanyahu nudi krajnjem desničaru Ben-Gviru mjesto ministra nacionalne sigurnosti

 





Komentari

komentar

You may also like