Premijer Pakistana “apsolutno neće” dopustiti SAD-u da iz Pakistana vodi operacije u Afganistanu

Vojska SAD-a se povlači iz Afganistana, a sukobi su sve brojniji u toj nestabilnoj zemlji.

Pitanje je što će biti s Afganistanom nakon povlačenja. Skupa i ne previše praktična opcija je vođenje vojnih operacija iz vojnih baza u zaljevskim zemljama, kao što je baza Al Udeid u Kataru.

Mnogo jeftinija i praktičnija opcija jest nadgledanje i vođenje operacija protiv Talibana iz susjednih zemalja centralne Azije. No, problem je što u tim državama vlada jak protuamerički sentiment, a jak je i utjecaj Moskve.

U intervjuu za Axios on HBO, premijer Pakistana Imran Khan kategorički je odbio mogućnost da će ikada ustupiti teritorij svoje zemlje CIA ili američkoj vojsci za akcije u Afganistanu ili bilo kakve druge akcije. Tvrdi da “apsolutno neće” dozvoliti da se tako što ikada ponovi. Naime, američka vojska je već obitavala u Pakistanu, ali dolazak Khana na vlast 2018. je označio kraj takve prakse.

S druge strane, Jake Sullivan, savjetnik SAD-a za sigurnost je ranije ovog mjeseca rekao da s Pakistanom vode “konstruktivne diskusije” o takvoj mogućnosti.

Analitičari tvrde da će napuštanjem regije od strane NATO trupa ojačati Al-Qaeda i IS. Teritorij Pakistana čest je poligon za trening tih militantnih skupina. Komentirajući stanje u regiji, afganistanski predsjednik Ashraf Ghani je prošlog mjeseca za Der Spiegel kazao: “SAD sada imaju samo manju ulogu. Pitanje mira ili sukoba je u rukama Pakistana.”
 

Komentari

komentar

You may also like