Premijer Trudeau smijenio kanadskog veleposlanika u Kini zbog izjava o aferi Huawei

Kanadski premijer Justin Trudeau smijenio je s položaja veleposlanika te zemlje u Kini Johna McCalluma nakon njegovih izjava o uhićenju financijske direktorice kineske korporacije Huawei Sabrine Meng Wanzhou.

Predsjednik kanadske vlade izjavio je kako je osobno zatražio od veleposlanika McCalluma da napusti svoju dužnost, ali pri tom nije naveo razloge. Dodao je, da je veleposlanik dostojno služio Kanađanima, obnašajući mnoge dužnosti u vladama te zemlje.

Kanadski mediji citirali su riječi sada već bivšeg veleposlanika McCalluma, o tome, kako bi bilo „izvrsno za Kanadu“ ako Sjedinjene Države ne bi dale zahtjev za ekstradiciju (izručenje) Meng Wanzhou. Ispočetka je Trudeau govorio kako veleposlanika neće smijeniti i da će se fokusirati na siguran povratak iz Kine uhićene dvojice Kanađana (odgovor Pekinga na uhićenje visoke službenice Huaweia, op.a.), ali je potom promijenio svoje mišljenje.

Prije toga premijer Justin Trudeau govorio je kako kanadska vlada nije imala izbora osim uhititi Wanzhou, i da proces njenog izručenja nije politički.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like