Premijerka Jacinda Ardern očekuje da će Novi Zeland prestati biti monarhija i postati republika za vrijeme njenog života

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern vjeruje da će zemlja postati republika za njezina života, prenosi dpa.

Međutim, Ardern nikada nije osjetila potrebu ljudi na Novom Zelandu ili pritisak da se to dogodi, rekla je na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak. Smrt kraljice Elizabete ponovno je potaknula raspravu o tome je li vrijeme da Novi Zeland prekine veze s monarhijom.

Iako je vjerojatno da će Novi Zeland u nekom trenutku postati republika, Ardern to ne smatra “kratkoročnom mjerom koja će uskoro biti na dnevnom redu”. “Toliko je izazova s ​​kojima se suočavamo. Ovo je velika i važna rasprava i ne mislim da bi se trebala dogoditi brzo, pogotovo kad smo još u razdoblju žalosti”. Ardern je najavila jednokratni državni praznik 26. rujna u znak obilježavanja smrti kraljice. To će se poklopiti s državnom komemoracijom u zemlji. “Kraljica je bila naš suveren, naša šefica države, dala je ogroman doprinos Novom Zelandu kroz svoju službu, a ovo označava značajan završetak poglavlja”, rekla je Ardern.

Karlo III postao je kralj Ujedinjenog Kraljevstva, ali i Novog Zelanda, Australije, Antigve i Barbuda, Bahama, Belizea, Kanade, Grenade, Jamajke, Papua Nove Gvineje, Svetog Kristofera i Nevisa, Svete Lucije, Svetog Vincenta i Grenadina, Solomonskih Otoca i Tuvalua.

 

Komentari

komentar

You may also like