Premijerka Novog Zelanda: Rusko-ukrajinski rat ‘nije rat demokracije protiv autokracije’

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern rekla je u četvrtak da rat Rusije i Ukrajine nije rat između demokracije i autokracije ili Zapada protiv Moskve.

Govoreći o vanjskoj politici u australskom think tanku (trustu mozgova) Lowy Institute u Sydneyu, rekla je da je rat u Ukrajini “neupitno nezakonit” i “neopravdan”, te da Rusija mora odgovarati.

“Moramo se sjetiti da je u osnovi ovo ruski rat. I dok postoje oni koji su pokazali otvorenu i izravnu potporu, poput Bjelorusije, koji također moraju vidjeti posljedice za svoju ulogu, nemojmo ovo karakterizirati kao rat zapada protiv Rusije. Ili demokracija protiv autokracije”, rekla je Ardern, prema transkriptu koji je objavio njezin ured.

U svibnju je predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi izjavila da je rat između Ukrajine i Rusije borba demokracije protiv diktature i napomenula da demokracija mora prevladati.

“Nemojmo pretpostavljati da Kina kao članica Vijeća sigurnosti (UN-a) nema ulogu u vršenju pritiska i odgovoru na ugrožavanje ukrajinskog teritorijalnog integriteta od strane Rusije”, citirao je državni Radio New Zealand Ardern kako je rekla novinarima. “Nemojmo ih samo izolirati i pretpostaviti da su samo demokracije te koje imaju takvo stajalište.”

Ardern je obećala da će njezina zemlja stajati uz Ukrajinu i da će intervenirati kao treća strana u slučaju Ukrajine protiv Rusije na Međunarodnom sudu pravde. Doputovala je u Australiju kako bi prisustvovala Forumu lidera Australije i Novog Zelanda, a također će se sastati s australskim premijerom Anthonyjem Albaneseom.





Pacifičke nacije trebale bi biti oslobođene prisile

O odnosima svoje zemlje s pacifičkim državama, Ardern je rekla da je nekoliko zemalja, uključujući Kinu, SAD, Francusku, Japan i UK, godinama imalo ulogu u pacifičkoj regiji i da bi bilo pogrešno taj angažman smatrati novom pojavom. “Također bi bilo pogrešno pozicionirati Pacifik na takav način da moraju ‘birati strane’. To su demokratske nacije sa svojim suverenim pravom da određuju svoje vanjskopolitičke angažmane”, dodala je.

Nedavno su Kina i Solomonski Otoci potpisali bilateralni sigurnosni sporazum, što je izazvalo lančanu reakciju Australije, Novog Zelanda, Japana i SAD-a.





“Možemo biti zemlje neutralnu u pristupu, ali s pacifičkom pristranošću vrijednostima koje primjenjujemo za ove angažmane. Prioritete bi trebao postaviti Pacifik.”

“Trebali bi biti slobodni od prisile”, zaključila je.

 

Komentari

komentar

You may also like