Premijerka Sjeverne Irske: EU nije zainteresirana za očuvanje mirovnog sporazuma

Premijerka Sjeverne Irske Arlene Foster kazala je da Europska unije nije zainteresirana za očuvanje Sporazuma na Veliki petak, kojim je prekinut sukob u Sjevernoj Irskoj, nakon što je izbio spor između Londona i Bruxellesa zbog pitanja Sjeverne Irske.
“Jedino su zainteresirani za zaštitu svoga bloka (EU-a, op.a), oni nisu zainteresirani, kao što tvrde, za zaštitu Belfastskog sporazuma (Sporazum na Veliki petak, op.a)”, rekla je Foster za BBC

“Da su zainteresirani ne bi djelovali na način, na koji sada djeluju”, dodala je.

Također se založila za ukidanje Protokola o Sjevernoj Irskoj iz Sporazuma o povlačenju Velike Britanije iz EU-a, što je predmet spora između Londona i Bruxellesa.

Dvije glavne unionističke stranke u Sjevernoj Irskoj (DUP i UUP) pozvale su vladu da ukine Protokol koji je dio sporazuma o povlačenju iz EU-a. Tim protokolom nije stvorena “tvrda” granica između Sjeverne Irske i Republike Irske. U praksi, proizvodi neometano mogu prelaziti granicu između Irske ili Sjeverne Irske, ali postoji carina kada dobra prelaze u ostatak Ujedinjenog Kraljevstva. Time je, de facto, ukinuto jedinstveno tržište unutar jedne zemlje – Ujedinjenog Kraljevstva – tvrde protivnici tog protokola, pošto Sjeverna Irska mora poštovati trgovinska pravila EU-a.

Ministar britanske vlade za Sjevernu Irsku Brandon Lewis je pak u srijedu objavio kako uvodi nove mjere kako bi se omogućio “efikasan protok dobara između Velike Britanije i Sjeverne Irske. Na to je reagirao povjerenik Europske omisije Maros Šefčovič, kazavši da “unilateralno djelovanje” Londona predstavlja kršenje Protokola i međunarodnog prava.

 

Lojalististička paravojska povukla potporu mirovnom sporazumu u Sjevernoj Irskoj
Komentari

komentar

You may also like