Premijerka Škotske: želimo ubrzo referendum o neovisnosti

Premijerka Škotske Nicola Sturgeon izjavila je kako bi se novi referendum o škotskoj neovisnosti trebao održati tijekom “ranije faze” novog saziva škotskog parlamenta. Naime, u svibnju 2021. održavaju se izbori za škotski parlament, a očekuje se da će vladajuća Škotska nacionalna stranka (SNP), čiji je lider Nicola Sturgeon, ponovno pobijediti.

“Referendum bi se zbog cijelog niza razloga trebao održati u prvoj fazi idućeg saziva parlamenta”, rekla je Sturgeon za BBC.

Međutim, britanska vlada ponavlja kako se prilikom raspisivanja referenduma o neovisnosti 2014. jasno poručilo da se referendum održava jednom u generaciji. Za neovisnost Škotske tada je glasalo 44, 7 posto Škota.

Državni tajnik za Škotsku Alister Jack poručio je da neće biti referenduma idućih 25-40 godina, a odobrenje centralne vlade nužno je za njegovo raspisivanje.

Međutim, u međuvremenu je, pokazuju istraživanja, porasla potpora neovisnoj Škotskoj, ponajviše zbog brexita. Naime, većina Škota, za razliku od Engleza, glasala je za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji.

Reuters navodi kako posljednjih 14 anketa pokazuje da većina Škota (51-59 posto) podržava neovisnost.





Komentari

komentar

You may also like