Preminuo čuveni američki general Colin Powel – arhitekt invazije na Irak do koje nije trebalo doći

Bivši američki državni tajnik i bivši načelnik Združenog stožera američke vojske Colin Powell preminuo je danas u Washingtonu, u vojnoj bolnici Walter Reed, u 84. godini života, od komplikacija nakon koronavirusa. Taj visoki vojni časnik, prvi Afroamerikanac na čelu State Departmenta, široj javnosti ipak je bio najpoznatiji kao arhitekt američke invazije na Irak u vrijeme administracije Georgea Busha ml., kao i zbog prethodnog mahanja „legendarnom“ epruvetom s bijelim prahom u Vijeću sigurnosti UN-a kao „dokazom“ da irački predsjednik Sadam Husein posjeduje kemijsko oružje.

Bio je sin jamajčanskih imigranata, u čijim je venama tekla afrička, engleska, židovska, pa čak i indijska krv. Odrastao je u Bronxu, završio je obuku za rendžera na Floridi gdje je otišao i na fakultet. Slijedio je Vijetnamski rat gdje biva ranjen i odakle se vraća s činom potpukovnika.

Slijedi Pentagon, pa stažiranje u Bijeloj kući, gdje se sastaje s predsjednicima Nixonom i Carterom, a Ronald Regan ga 1986. postavlja na dužnost savjetnika za nacionalnu sigurnost, da bi ga G. Bush tri godine kasnije imenovao za načelnika Združenog stožera američkih oružanih snaga te je na toj funkciji bio u vrijeme vojne invazije na Panamu i Irak (ova posljednja poznatija je po nazivu same operacije – „Pustinjska oluja“).

Državni tajnik SAD-a postaje 2001. g. u administraciji G. Busha Jr. nakon  što je u  međuvremenu postao republikanac.

Ali fenomen gore spomenute „čudesne epruvete“ iz Vijeće sigurnosti UN-a, za koju je tek kasnije utvrđeno kako nije sadržavala nikakav kemijski otrov (moguće i samo najobičniji deterdžent), definitivno je ono što u svjetskoj javnosti ostaje kao najupečatljivije obilježje lika i djela danas preminulog američkog vojnika i političara. Jer nakon toga počeo je rat u Iraku koji je pokrenuo lančani tijek zbivanja koja su promijenila čitavi svijet. Tijekom američke invazije na Irak ubijeno je, prema različitom procjenama, od 200 000 pa čak do više od milijun ljudi. Kasnije je uslijedilo razaranje Bliskog istoka kakvog smo do tada poznavali, a iznjedrena su i čudovišta poput Al-Qaide i Islamske države (ISIS) čije terorističke aktivnosti traju do danas i već odavno ne samo na Bliskom istoku.

 

“Žalim sada, jer su informacije bile pogrešne. Naravno, žao mi je. Ali uvijek ću se smatrati onim koji je razgovarao s međunarodnom zajednicom. Utjecao sam na javno mišljenje, u to nema sumnje”, kazao je Powell, navodno pokajnički, nakon javne spoznaje o prevari s čuvenom epruvetom.

 

Komentari

komentar

You may also like