Preminuo John Hume, jedan od arhitekata sjevernoirskog mirovnog sporazuma

John Hume, rimokatolik i jedan od arhitekata sjevernoirskog mirovnog sporazuma postignutog na Veliki petak 1998.  preminuo je u ponedjeljak u u 83. godini života, objavila je njegova Socijaldemokratska i laburistička stranka (SDLP).

Hume je zbog uloge u okončanju 30-godišnjeg nasilja između katolika i protestanata dobio Nobelovu nagradu za mir.

Sporazumom na Veliki petak 10. travnja 1998. godine zaustavljeno je više od 30 godina (1969.-2002.) nasilja u Sjevernoj Irskoj, s oko 3500 poginulih ljudi.

Hume, zaslužan za pokretanje mirovnih pregovora u toj britanskoj pokrajini, Nobelovu nagradu za mir je 1998. podijelio s tadašnjim sjevernoirskim prvim ministrom Davidom Trimbleom iz protestantske Ulsterske unionističke stranke (UUP).

Hume je preminuo u domu za stare i nemoćne u rodnom Londonderryju u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima, priopćila je obitelj.

“Smrt Johna Humea predstavlja gubitak najznačajnije i najdosljednije političke figure Irske u 20. stoljeću”, kazao je čelnik SDLP-a  Colum Eastwood, dodajući da je to “povijesni trenutak na ovom otoku, ali prije svega trenutak duboke tuge”.





John Hume je bio umjereni nacionalist i aktivist za građanska prava koji je predvodio pionirske pregovore s Gerryjem Adamsom, tadašnjim čelnikom stranke Sinn Fein, političkim krilom Irske republikanske armije (IRA).

Ti su pregovori utrli put zajedničkoj inicijativi britanske i irske vlade 1993., koja je potaknula mirovni proces i primirje s IRA-om 1994., što je u konačnici rezultiralo mirovnim sporazumom od Velikog petka.

“Svi bismo trebali pognuti glavu u znak poštovanja i zahvale. Koji izniman čovjek, mirotvorac, političar, vođa, aktivist za građanska prava, obiteljski čovjek, pravi čovjek iz Darryja, inspiracija”, kazao je irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney.





Komentari

komentar

You may also like