Preminuo prvi predsjednik Ukrajine Leonid Kravčuk – posljednji preživjeli potpisnik sporazuma koji je dokinuo SSSR

Foto: Leonid Kravčuk

U Kijevu je danas, u 89. godini preminuo prvi predsjednik Ukrajine Leonid Kravčuk, izvijestila je u utorak Ukrajinska novinska agencija, pozivajući se na izvor iz obitelji preminulog.

Kravčuk je rođen 1934. u regiji Rivne. Napravio je partijsku karijeru, popevši se do visoko – ns položaj sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Ukrajine, a bio je zadužen i za ideološki odjel te partije.

U srpnju 1990. postao je predsjednik Vrhovnog vijeća Ukrajinske SSR, nije podržao pokušaj uklanjanja Mihaila Gorbačova (puč) s vlasti u kolovozu 1991., nakon čega je napustio Komunističku partiju SSSR-a.

Pod njegovim vodstvom, ukrajinski parlament je 24. kolovoza 1991. proglasio neovisnost Ukrajine.

U prosincu 1991. premoćno je izabran za prvog ukrajinskog predsjednika.

Na prijevremenim predsjedničkim izborima 1994. izgubio je u drugom krugu od Leonida Kučme.
Nakon toga dugo je bio zamjenik Vrhovne Rade.

Zanimljivo je primijetiti kako je 4. svibnja ove godine u Minsku preminuo bivši predsjednik Bjelorusije Stanislav Šuškevič, čime više nitko od onih koji su potpisali Bjelovješki sporazum od 8. prosinca 1991. g, kojim je pokrenut raspad SSSR-a, danas nije na životu. Uz spomenuti dvojac, treći sudionik tog prilično konspirativnog sastanka u jednoj dači u istoimenoj šumi na zapadu Bjelorusije – bio je Boris Jeljcin.

Komentari

komentar

You may also like