Presjek afganistanskih zbivanja: talibani zabranili cijepljenje protiv Covida-19

U Afganistanu nova talibanska vlada uvodi i nove zabrane. Od 24. kolovoza zabranjen je iznošenje zlata i dolara iz zemlje.

Oni koji to budu činili odgovarat će, a predmeti će im biti oduzeti, navode talibanski predstavnici.

Već ranije talibani su zabranili izvođenje glazbe, a žene se više žene ne mogu javljati za rad na radijskim postajama. Nova vlada zabranila je cijepljenje protiv koronavirusa COVID-19.

Jučer je održan hitan sastanak čelnika država članica G7 o stanju u Afganistanu, prije svega glavnom gradu Kabulu. Američki predsjednik Joe Biden, čini se, uplašio se talibana i njihovog nepopustljivog stava o nužnosti završetka američke vojne misije do 31. kolovoza te i dalje ostaje pri svom stavu da će povući američke snage do toga roka zbog visokog rizika od terorističkih napada.  “Jutros je, tijekom sastanka s čelnicima G7, predsjednik najavio da će naša misija u Kabulu prestati s postizanjem ciljeva. Potvrdio je da trenutačno imamo vremena za dovršetak do 31. kolovoza”, izjavila je Psaki.

“Također je jasno dao do znanja da svakim danom na terenu postoji veći rizik za naše vojnike… i da je završetak misije 31. kolovoza ovisan o stalnoj koordinaciji s talibanima, uključujući i nastavak pristupa zračnoj luci. Osim toga, predsjednik je zatražio od Pentagona i State Departmenta da naprave planove u slučaju da se datumi promijene ako je potrebno”, kazala je glasnogovornica Bijele kuće. Jen Psaki je naglasila kako je tijekom sastanka s čelnicima G7 američki predsjednik najavio da će američka misija u Kabulu prestati kada se postignu ciljevi Sjedinjenih Država. To je ključni faktor, kazala je Psaki, dodajući da SAD “rade dinamikom koja će stići na vrijeme do 31. kolovoza“.

U posljednjih devet dana Sjedinjene Države pomogle su u evakuaciji 57.000 ljudi, a taj broj raste svakim danom. Pažnja predsjedničke administracije usmjerena je na evakuaciju Amerikanaca, državljana trećih zemalja i onih afganistanskih državljana koji su naši saveznici, dodala je Psaki.





Viši izvor iz Bijele kuće prethodno je rekao novinarima da je američki predsjednik Joe Biden prihvatio preporuku Pentagona da ne mijenja vrijeme povlačenja trupa i da dovrši 20-godišnju operaciju u Afganistanu do 31. kolovoza.

S druge strane London navodi kako će se evakuacija iz Afganistana nastaviti sve dok to dopušta sigurnosna situacija, a točan datum završetka evakuacijskih letova iz Afganistana još nije određen. O tome je  priopćilo britansko Ministarstvo obrane. Više od 1.000 britanskih vojnika trenutačno je stacionirano u Kabulu. Od 13. kolovoza, u sklopu operacije Pitting, 9 226 ljudi evakuirano je iz Afganistana, priopćilo je MO.

Dodaje se da je u sklopu operacije Pitting Velika Britanija evakuirala više od 5,5 tisuća Afganistanaca u okviru programa ARAP i članova njihovih obitelji.





Čelnici zemalja G7 u utorak su se dogovorili o planu za interakciju s talibanima, izjavio je ranije britanski premijer Boris Johnson nakon virtualnog sastanka G7. Prema njegovim riječima, prvi uvjet G7 je potreba za jamstvima talibana da će biti moguće sigurno napustiti Afganistan i prije 31. kolovoza i nakon toga.

Talibanski dužnosnici zabranit će evakuaciju iz zračne luke u Kabulu nakon 31. kolovoza, izjavio je službeni glasnogovornik pokreta Zabihullah Mudžahid. Već su blokirali cestu koja vodi do međunarodne zračne. Prolaz dna aerodrom dozvoljavaju samo strancima, navode RIA Novosti. Prema drugim informacijama, do zračne luke mogu doći i Afganistanci koji imaju dokumente za napuštanje ove srednjoazijske zemlje.

Svjetska banka obustavila platni promet u Afganistanu

Svjetska banka (WB) odlučila je obustaviti platni promet u Afganistanu i pomno će pratiti stanje u toj zemlji, izvješćuje Reuters.

Kako je predstavnik te institucije kazao nakon sastanka Upravnog odbora održanog u utorak, 24. kolovoza, vodstvo Svjetske banke duboko je zabrinuto zbog stanja u Afganistanu, kao i njegovog utjecaja na razvojne izglede zemlje, posebno za žensku populaciju.

Napominje se da će Svjetska banka nastaviti s konzultacijama o razvoju situacije u Afganistanu s partnerima i međunarodnom zajednicom, a također će tražiti načine da “ostane uključena i sačuva razvojne uspjehe koje je tako teško ostvario”.

Glavni tajnik UN -a Antonio Guterres izrazio je zabrinutost zbog slučajeva uznemiravanja i zastrašivanja zaposlenika Ujedinjenih naroda u Afganistanu.

Ruski zrakoplovi evakuiraju iz Afganistana preko 500 ruskih građana, kao i građana država članica ODKB -a i Ukrajine. Evakuaciju je organiziralo rusko Ministarstvo obrane.  Provode je 4 vojna transportna zrakoplova, a u Kabul s njima stiže i rusko vojno-medicinsko osoblje.

 

Komentari

komentar

You may also like