Presjek događaja iz Afganistana: spora Bidenova reakcija; kongresmeni traže njegovu ostavku

Broj žrtava eksplozija u zračnoj luci u Kabulu veći je od stotinu ljudi, a među njima je i 13 američkih vojnika i najmanje 90 Afganistanaca. U spomen na poginule vojnike, zastave su spuštene na državne institucije u Sjedinjenim Državama. Protivnici Bijele kuće ovo su vidjeli kao simbol konačnog američkog poraza i predaje u Afganistanu. 

Talibani nisu bili uključeni u organizaciju terorističkog napada u Kabulu, izjavio je predsjednik SAD-a Joe Biden. Kazao je kako talibani nisu prijatelji s Amerikancima, ali da će Sjedinjene Države nastavit će koordinirati svoje akcije s njima u Afganistanu.

“Nećemo zaboraviti, nećemo oprostiti, lovit ćemo vas i natjerati vas da platite za to. Naredio sam izradu operativnih planova za udaranje ciljeva ISIS-a. Odgovorit ćemo u vrijeme i na mjestu koje odaberemo. Znajte, teroristi neće pobijediti. Spasit ćemo Izvući ćemo svoje afganistanske saveznike i naša će se misija nastaviti. Amerika se neće zastrašiti!”, izjavio je predsjednik Biden.

Biden šutio 8 sati!

Ali Biden je na spomenute nemile događaje reagirao sa znatnim zakašnjenjem – šutio je, naime, gotovo 8 sati.

Gdje je predsjednik, republikanski oporbenjaci pitali su se svo ovo vrijeme. Mnogi kongresmeni na društvenim su mrežama zatražili ostavku čelnika Bijele kuće. Ili barem opoziv.





“Ako je predsjednik Trump mogao biti smjenjivan samo zbog telefonskog poziva, onda je vrijeme za opoziv Bidena zbog njegovog očitog nemara u Afganistanu. Sada nam treba novi vrhovni zapovjednik!”, navodi kongresmen Ronnie Jackson.

“Joe Biden mora preuzeti odgovornost i odstupiti. Moramo čuvati vojsku i braniti svoju zemlju”, navodi njegov kolega Greg Steuby.

Biden je priznao da je u potpunosti odgovoran za sve što se dogodilo u Afganistanu. No čini se da je to učinio prekasno. Smrt američkog vojnog osoblja šokirala je američko društvo. A mnogi europski političari, pa čak i bivši šef Bijele kuće, Donald Trump, izrazili su sućut mnogo ranije od samog Bidena.





Dok je predsjednik najavio minutu šutnje pred kamerama i teatralno šmrcnuo, u Kabulu je preminuo još jedan američki vojnik ozlijeđen u eksploziji.

Očekivalo se da će Biden odgovoriti na još jedno pitanje – hoće li teroristički napad utjecati na planove Washingtona da ukloni vojnike iz Afganistana? Predsjednik je naglasio: evakuacija će se nastaviti, uvjeti su isti – do 31. kolovoza.

A što će se dogoditi kad vojska ode, čak ni službena predstavnica Bijele kuće Jen Psaki nije spremna odgovoriti.

“Nemoguće je evakuirati svakog Afganistanca, jer postoje milijuni ljudi koji žele napustiti zemlju”, rekla je Psaki.

U spomen na poginule vojnike, zastave su spuštene na državne institucije u Sjedinjenim Državama. Protivnici Bijele kuće ovo su vidjeli kao simbol konačne američke predaje u Afganistanu.

Kaos u Kabulu

Gusti oblaci dima od eksplozija i dalje se nadvijaju nad Kabulom i međunarodnom zračnom lukom Hamid Karzai. Dan ranije bombaš samoubojica aktivirao je bombu na sjevernom ulazu u zračnu luku, koja je u zoni odgovornosti američkih oružanih snaga.

Kasnije je izveden još jedan napad na hotel Baron, gdje su Amerikanci čekali evakuaciju. Izvori u britanskom Ministarstvu obrane tvrde da su teroristi najvjerojatnije koristili automobil napunjen eksplozivom.

U Kabulu vlada panika. Gotovo je nemoguće doći do tamošnjih bolnica u koje se ranjenici dovoze gotovo bez prekida. Broj žrtava eksplozija raste svakih sat vremena.

Talibani, koji de facto upravljaju zemljom – osudile su organizatore napada i obećale da će odgovorne pronaći i kazniti što je prije moguće. Ozlijeđeno je i nekoliko njihovih pripadnika koji su čuvali zračnu luku.

Odgovornost za napade već su preuzeli dhihadisti Islamske države (IS).

Svjetska zajednica osuđuje ove terorističke napade. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres namjerava u ponedjeljak, 30. kolovoza, razgovarati o incidentu s veleposlanicima zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti te je izrazio sućut stradalima.

Njemačka revidira planove o evakuaciji

Sućut žrtvama izrazila je i njemačka kancelarka Angela Merkel. Ono što se dogodilo u Afganistanu natjeralo je njemačku vladu na preispitivanje planova za evakuaciju iz Kabula.

“Njemački zrakoplovi bili su u fazi ukrcaja tijekom napada. Zapovjednik kopnenog kontingenta pokrenuo je planove za hitan polazak. Napadi koje smo vidjeli danas popodne i na koje sam snažno upozoravala posljednjih dana, a također i jutros jasno su pokazali kako je produženje operacije nemoguće u Kabulu”, izjavila je njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer.

Zrakoplova Bundeswehra već je sletio na uzletište u Uzbekistanu. Razvidno je kako je ovo bio posljednji evakuacijski let Njemačke iz Afganistana.

Na opasnost u Kabulu ne upozoravaju samo Nijemci. Upozorenja o mogućim novim terorističkim napadima čuju se od vlada većine europskih zemalja. Istodobno, gužva oko zračne luke Hamid Karzai nije manja. Afganistanci se plaše eksplozija, ali očito se još više plaše ostanka u zemlji.

Američki gubici u jednom danu najveći u zadnjih 10 godina

Sjedinjene Države nisu imale tako velike gubitke u samo jednom danu u Afganistanu posljednjih 10 godina. Za takav neuspjeh u Pentagonu je teško pronaći opravdanje. Na uobičajenoj medijskoj konferenciji, umjesto medijskog odjela glavno je mjesto zauzeo zapovjednik Središnjeg zapovjedništva američke vojske general Frank Mackenzie.

“Tužni smo zbog smrti naših kolega i Afganistanaca, koji su također bili žrtve napada, ali nastavit ćemo svoju misiju. Evakuirat ćemo Amerikance i državljane trećih zemalja, one s posebnim imigracijskim vizama, koji su u opasnosti”.

Pred novinarima general je preusmjeravao fokus sa smrti svojih vojnika na evakuaciju, koju Sjedinjene Države namjeravaju nastaviti usprkos napadima.

Napadima, koji se još mogu dogoditi i na što upozoravaju američke obavještajne službe, koje su, između ostaloga, upozorile i na jučerašnje terorističke napade. Naime, kaos u zračnoj luci prikladan je poligon za samoubilačke napade.

Komentari

komentar

You may also like