Presjek najnovijih događaja u Afganistanu: jad i bijeda međunarodne zajednice

Pucnjava je nastavljena na rubu međunarodne zračne luke u Kabulu, glavnom gradu Afganistana u kojeg su talibani bez otpora ušli u nedjelju, 15. kolovoza i u roku od nekoliko sati nad njim uspostavili potpuni nadzor. Zapadne zemlje evakuiraju svoje građane i osoblje veleposlanstva. Kaos se nastavlja, kao i osvete protiv suradnika stranih vojnih snaga. Međunarodna zajednica jalova kao i obično. Biden u problemu s američkim medijima, čak i onim demokratima tradicionalno naklonjenim.

Šest tisuća Afganistanaca ove je noći očajnički čekalo na odlazak iz Kabula. No u zrakoplovu je bilo samo nekoliko putnika, među njima i trudna supruga bivšeg komandosa Kraljevskih marinaca. Taj se podatak brzo proširio svjetskim medijima. Europljani su bijesni.

Američka vojska pokušava odmaknuti masu ljudi od ograde zračne luke koja se od sumraka pokušava probiti na njezin teritorij. One koji to rade danju rastjeraju talibanski borci, pri čemu su metode – pucnjevima u zrak.

Afganistanci koji su uspjeli odletjeti iz Kabula sada objavljuju video snimke iz hangara u američkoj zračnoj bazi u Kataru kamo su prevezeni. Većina ih je primorana ležati na podu jer nema dovoljno kreveta za sve, javlja Russia24.

U međuvremenu su američki mediji saznali kako je dvije tisuće vozila SUV i kamiona, kao i više od 40 zrakoplova i mnogo malokalibarskog oružja Sjedinjenih Država došlo u ruke Talibana. Amerikanci su svoje oružje i opremu napustili zbog žurne evakuacije.

Tek što su talibani objavili amnestiju, pojačali su potragu za onima koji su pomagali stranim vojnim snagama u Afganistanu, izvješćuje The New York Times. Talibani obećavaju da će pronaći sve i kazniti ih. Militanti su dobili pristup američkim biometrijskim uređajima. Tisuće Afganistanaca sada su pod ugrozom svoje sigurnosti. Dugo godina prikupljani su podaci o svima: gdje žive, čime se bave. Ukupno, baza podataka sadrži podatke o čak 80 posto stanovništva zemlje.





Sada su na ulicama stalne ophodnje, noću je policijski sat. Nova stvarnost života u Afganistanu: pojaviti se na ulici s tradicionalnom crno-crveno-zelenom zastavom sada je jednako izdaji. Jedan je mladić imao sreće, talibani su mu jednostavno samo odnijeli stijeg.

Stotine ljudi, umornih od ugnjetavanja militanata, izašle su na ulice kako bi proslavile Dan neovisnosti. U središtu Kabula raširena je ogromna zastava.

“Htjeli smo podignuti svoju zastavu na brdu, ali talibani to nisu dopustili. Želimo pokazati cijelom svijetu da smo protiv talibanske vlade, ona nema vrijednost za nas i svijet u cjelini”, rekao je Afganistanac Husna Yusufi.





Militanti nisu sudjelovali u svečanosti, već su otvorili vatru na gomilu. Jedan tinejdžer je u kritičnom stanju.

U središtu Jalalabada, petog po veličini grada u Afganistanu, afganistanska trobojnica je demonstrativno uklonjena. Umjesto toga, izvjesili su svoju bijelu zastavu na glavni trg. Istodobno, talibani pozivaju sve posredstvom medija da poštuju njihove vrijednosti.

“Imamo poruku svijetu: želimo komunicirati sa svim zemljama na temelju diplomatskih načela i poštivanja. Želimo dobre odnose, želimo dobro gospodarstvo, dobru trgovinu, dobru diplomaciju, ali zauzvrat su nam potrebne naše vrijednosti i poštovanje. Nacija je dokazala da nećemo postati robovi. Naš zahtjev prema Sjedinjenim Državama, Europi i drugim zemljama je sljedeći: nećemo prihvatiti one koji govore s pozicije sile, nećemo se predati oružju. Uspjeli smo protiv modernih tehnologija”, izjavio je Zabinhullah Mudahid, glasnogovornik talibanskog pokreta.

Čini se kako osveta sada čeka mnoge,  čak i oni koji su se dragovoljno predali. Bivši načelnik sigurnosne službe pokrajine Badghis mučen je, a zatim strijeljan.

O stanju u Afganistanu jučer su telefonski razgovarali ruski i francuski predsjednici Vladimir Putin i Emmanuel Macron. Složili su se kako je potrebno osigurati sigurnost civilnog stanovništva i riješiti hitne humanitarne probleme.

Joe Biden, koji je ove noći razgovarao s Macronom, također govori o pomoći izbjeglicama.

Kako javlja CNN, američki su diplomati prije mjesec dana upozorili američku vladu na skoru katastrofu u Afganistanu. Tražili su žurnu evakuaciju.

“Važno je shvatiti da diplomati pišu takve bilješke samo ako razumiju da se ne čuju. Ovo je način da prenesete svoj stav državnom tajniku u nadi da će se nešto promijeniti. Drugo, važno je u pozadini Bidenovog intervjua za televiziju ABC, gdje je izjavio da ništa nije nagovijestilo probleme u Afganistanu. Ali sada imamo ovaj dopis, gdje se crno-bijelo kaže kako su diplomati upozoravali na skoru katastrofu!” – izjavila je dopisnica CNN-a Kylie Atwood.

Snage otpora talibana sada se okupljaju na sjeveru Afganistana. Bivši zapovjednici oružanih snaga zemlje dolaze u provinciju Panshir.

 

 

Komentari

komentar

You may also like