Presjek najnovijih događaja u Afganistanu: pucnjava u zračnoj luci; talibani spremaju juriš na Panshir

Nastavlja se kaos u međunarodnoj zračnoj luci u Kabulu. U ponedjeljak ujutro, na sjevernom ulazu kabulskog aerodroma izbila je pucnjava između “neidentificiranih militanata, zapadnih sigurnosnih snaga i afganistanskih stražara” dok su tisuće Afganistanaca i stranaca punile glavnu zračnu luku zemlje u pokušaju bijega od talibanske vladavine. O tome je u ponedjeljak, 23. kolovoza, izvijestio Reuters.

Jedan Afganistanac je poginuo, a tri su ranjena u borbi u kojoj su sudjelovale  američke i njemačke snage, objavio jer Bundeswehr, ne navodeći tko je ubio žrtvu.

U nedjelju su talibanski borci odbacili masu od ulaza u zračnu luku, dan nakon što je sedam Afganistanaca ubijeno na njenom ulazu.

Strane snage u Afganistanu još nisu pokušale produljiti rok od 31. kolovoza koji su prethodno odredili talibani za završetak operacija evakuacije NATO saveza, izjavio je jutros glasnogovornik talibana Suhail Shaheenn.

Dan ranije, američki predsjednik Joe Biden jasno je dao do znanja da bi američke snage mogle ostati dulje u Kabulu kako bi promatrale “tešku i bolnu” evakuaciju, objavljuje Eadaily.

“Dopustite mi da razjasnim da će evakuacija tisuća ljudi iz Kabula biti teška i bolna”, a provodit će se bez obzira na to kada je počela”, izjavio je Biden na medijskoj konferenciji u Bijeloj kući, kazavši kako je „pred nama dug put i još puno toga može poći po zlu”.





Na novinarski upit hoće li SAD produljiti rok za evakuaciju 31. kolovoza, Biden je odgovorio:

“Nadamo se da nećemo morati produljiti rok, ali pretpostavljam da će se raspravljati o tome koliko smo daleko došli u ovom procesu.”

Biden je kazao kako su SAD od početka srpnja evakuirale oko 33 tisuće ljudi iz Afganistana, dok ih je oko 28 tisuća napustilo zemlju nakon 14. kolovoza.





“Morao sam napraviti izbor. Ili izvući Ameriku iz 20-godišnjeg rata, što nas je, prema različitim procjenama, koštalo od 150 do 300 milijuna dolara dnevno. Znate, ja nosim ovu kartu svaki dan – izgubili smo 2.448 Amerikanaca u Afganistanu. I 20.722 ranjenih. Ili povećavati vojnu prisutnost u Afganistanu, zadržavajući ga, ili ja završavam rat. I odlučio sam prekinuti rat”,- rekao je Joe Biden.

Talibani su najavili prebacivanje svojih boraca u klisuru Panshir u Afganistanu. Militanti obećavaju da će je nasilno preuzeti nasilno odvesti, prenosi Al Jazeera pozivajući se na predstavnike talibana, organizacije zabranjene u Rusiji. Ranije su snage otpora odbile predati ovu posljednju provinciju koju nisu zauzeli talibani. 

Pozornost cijelog svijeta usmjerena je na dolinu Panshir – posljednje uporište afganistanskog otpora talibanskom pokretu. Tamo je koncentrirano oko 140.000 stanovnika, koje su lokalne snage prije 25 godina  zaštitile od dolaska talibanskih militanata. Na čelu je afganistanski potpredsjednik Amrullah Saleh, koji se odbija predati talibanima. Osim toga, prema izvješćima medija, tamo se nalaze i ostaci afganistanske vojske, objavljuje Russia24.

“Dolina Panshir neće biti predana talibanima, a borci otpora bit će spremni uzvratiti ako je militanti pokušaju zauzeti. Imamo zalihe streljiva i oružja. Ako talibani napadnu, suočit će se s odlučnim otporom naših snaga”, prenosi Al Jazeera njegove riječi.

Europski političari i analitičari nadaju se kako talibani neće silom otići u dolinu, već će izabrati pregovore kao način rješenja. Ali do sada je sve što su Talibani predložili tamošnjim milicijama bio ultimatum. Predajte pokrajinu. Kako je ultimatum odbijen talibani su počeli dovlačiti snage u dolinu. Mediji izvješćuju da talibanski borci čekaju naredbe za napad.

Na teritorijima koji su već pod kontrolom talibana nastavlja se masovna evakuacija. Više od stotinu službenika Ujedinjenih naroda u nedjelju je prebačeno u Kazahstan. Evakuirani su i obični građani, Francuska – tisuću ljudi, Velika Britanija – šest tisuća, Sjedinjene Države – 33.

Biden je, kako je gore već navedeno, odlučio završiti rat. Međutim rat je, očito, završio samo za američku vojsku, pri čemu Bidenove bivše kolege na svjetskoj sceni strahuju da će se iskre iz ovog plamena proširiti na cijeli svijet i rasplamsati eksplozijama terorističkih napada.

“Ovdje se ne radi samo o afganistanskom narodu. To se tiče nas i naše sigurnosti, jer sada militanti ponovno vladaju Afganistanom. Oni će štititi i podržavati Al-Qaidu. ISIS je već u zemlji i pokušava djelovati zajedno s talibanima. Mi na Zapadu moramo odlučiti je li ta radikalna islamistička prijetnja, prijetnja za koju vjerujemo da zahtijeva dugoročno strateško određivanje za njezino rješavanje”, izjavio je bivši britanski premijer Tony Blair.

Europa se također boji da će se teroristi infiltrirati u zemlje zajedno s rijekama afganistanskih izbjeglica. Premijer Slovenije Janez Janša, koji trenutačno predsjeda Vijećem zemalja EU, izjavio je kako Europska unija nije dužna otvoriti humanitarni koridor za one koji se ne žele boriti za svoju domovinu, ali je i priznao kako trenutačno u Europi ne postoji jedinstvena odluka o ovom pitanju.

EU se, očito, nastavlja igrati svojom sudbinom.

 

Komentari

komentar

You may also like