Presjek “vikend-covid kaosa“ u svijetu: prosvjedi, sukobi, skandali…

Donosimo zanimljiv pregled pojedinih događaja u svijetu u svezi s već „tradicionalnim“ vikend-prosvjedima protiv uvođenja još strožih epidemioloških mjera vezanih uz pandemiju Covida-19, a prije svega zbog uvođenja zdravstvenih propusnica koje će, tamo gdje se planiraju uvesti, dramatično otežati život svim građanima koji se ne žele cijepiti.

Svaki treći Francuz protivi se covid-propusnicama, pokazuje rezultat ankete u nedjeljnim novinama Journal du Dimanche. Zbog neslaganja s restriktivnim mjerama došlo je do velikih prosvjeda u desecima gradova širom te zemlje u kojima je, prema službenim podacima, sudjelovalo više od 214 tisuća ljudi, nerijetko i uz sukobe s policijskim snagama. Međutim, Francuzima će uskoro biti sve teže prosvjedovati: prema novim pravilima, bez PCR testa ili potvrde o preboljenom Covidu-19, neće im biti dozvoljeno sudjelovati u takvim skupovima.

I jučer su, kao i prethodnih subota, u Francuskoj održani prosvjedi na spomenutu temu: Pariz, Marseille, Toulouse, Lille, neki su od gradova u kojima se prosvjedovalo, a ukupno je u cijeloj zemlji održano oko 200 takvih skupova. Najuzavrelije stanje bilo je u Lyonu, ne zbog klimatoloških razloga, već zbog sukoba prosvjednika s policijom koja je koristila suzavac i palice u pokušajima smirivanja bijesnih građana. Ali ovi se nisu povlačili već su na policajce bacali dimne bombe.

S druge strane Parižani su prosvjedu pristupili kreativno: sa svjetlećim plakatima, neobičnim maskama i kostimima, poput Kipa slobode kao podsjetnik na glavnu francusku vrijednost.

A ta se vrijednost – sloboda, kako oni smatraju smanjila od početka ovog tjedna. Tako za odlazak u restoran, trgovinu ili kino, kao i za putovanje na velike udaljenosti, Francuzi od sada moraju predočiti poseban dokument koji potvrđuje cijepljenje ili negativan test na Covid.

Još je više iritacije dodao veliki propust u sustavu izdavanja sanitarnih putovnica. Čak 12 tisuća ljekarni nije moglo izdati QR kodove s negativnim testovima na Covid. Očito, programi nisu mogli izdržati veliko opterećenje usred godišnjih odmora.





U Sjedinjenim Državama rasplamsava se skandal oko proslave rođendana bivšeg predsjednika Baracka Obame. Ex predsjednik proslavio ga je prošlog tjedna na jednom od otoka u Massachusettsu, gdje je više stotina gostiju sudjelovalo u slavlju bez maski i bez pridržavanja socijalne distance, što se nameće čitavoj američkoj javnosti. Rezultat bučne zabave, prema medijima, bila je najjača epidemija koronavirusa na otoku u nekoliko mjeseci – 74 nova slučaja zaraze.

Ništa bolje nije niti u Australiji. S obzirom na širenje soja “delta” Covida-19, vlada je odlučila pooštriti kontrolu poštivanja lockdowna. Sljedeći tjedan u Sydney će s tim ciljem stići novo vojno pojačanje.

“Ovo je doslovno rat. Znali smo da smo u njemu, ali situacija nikada nije došla do ove mjere”, izjavila je premijerka australske države Novi Južni Wales Gladys Berejiklyan.





Švicarska se priprema za novi val koronavirusa. Prema riječima ministra unutarnjih poslova, krivac je nedostatak cijepljenja. Za razliku od prethodnih valova, mlađa je generacija sada ugrožena i nerado se cijepi. I jedini način da se izbjegne najgori mogući scenarij je preokrenuti ovu situaciju prije jeseni.

 

S druge strane, prošli smo tjedan objavili riječi bjeloruskog čelnika (Zapad ga ne priznaje predsjednikom) Aleksandra Lukašenka, da se u Bjelorusiji i dalje neće provoditi nikakvi policijski satovi i zabrane kretanje, a da će se cijepljenje provoditi isključivo na dragovoljnoj osnovi prema bilo kojoj kategoriju ljudi – uključno i liječnika i djelatnika u trgovinama i drugim uslužnim djelatnostima. U toj je zemlji, inače, od kraja prošle godine uvedeno jedino obvezno nošenje zaštitnih maski na javnim prostorima s puno ljudi. Stopa dnevno oboljelih od koronavirusa u Bjelorusiji je usprkos tome konstantno relativno niska.

Komentari

komentar

You may also like