Presjek zbivanja u Afganistanu: Pentagon zbunjen evakuacijom, talibani formiraju novu vladu, …

Nastavljamo pratiti najnovija zbivanja na afganistanskom tlu i s njima povezane događaje u međunarodnoj zajednici.

Dok se neki predstavnici talibana u svojim novim uredima bave pregovaranjem, drugi aktivno razvijaju resurse koje je ostavila američka vojska. Borci nove vlade zaposjeli su više američkih zrakoplova, vojnih helikoptera i protuoklopnih projektila. Bez reakcije Pentagona 

Nema hrane, lijekova ili goriva. Dolina Andarab, gdje su smještene oporbene snage, je u blokadi, navode predstavnici afganistanske milicije optužujući talibane za blokadu humanitarnih konvoja i otmice starijih osoba i djece.

“Talibani ne dopuštaju da hrana i gorivo uđu u dolinu Andarab. Humanitarno stanje je strašno. Tisuće žena i djece prisiljene su pobjeći u planine. U posljednja dva dana talibani su oteli djecu i starije osobe i koristili su ih kao živi štit za kretanje ili pretres po kućama”, kaže afganistanski potpredsjednik Amrullah Saleh.

Milicije traže od međunarodne zajednice da aktivno reagira. UN je odgovorio: samo prošli tjedan poslano je 600 tona hrane u pomoć Afganistancima. No, dopire li ta pomoć do populacije, veliko je pitanje, izvješćuje Russia 24. Zasad je svjetska zajednica mnogo više zabrinuta zbog položaja žena i ne prestaje na to ukazivati ​​novim vlastima u Kabulu.

“Stav UN -a vrlo je jasan: žene u Afganistanu moraju biti sposobne raditi kako bi mogle uzdržavati svoje obitelji. Žene igraju vitalnu ulogu u pružanju osnovnih humanitarnih usluga, uključujući zdravlje i obrazovanje. Budućnost Afganistana ovisi o stvaranju uključivog i poticajnog okruženja u koje svi ljudi, uključujući žene i djevojčice, mogu napredovati zbog značajnog sudjelovanja u društvu”, navodi  glasnogovornica glavnog tajnika UN -a Stephane Dujarrick.





U tijeku su neformalni pregovori talibana s predstavnicima bivšeg predsjednika zemlje o formiranju novog tijela vlasti – Vijeća za upravljanje Afganistanom.

“Vodimo ozbiljne rasprave i konzultacije o formiranju nove vlade, a njezino će formiranje uskoro biti završeno. Znamo da građani čekaju objavu, ali nastojimo stvoriti snažnu središnju vlast koja će opravdati očekivanja i predstavlja sve sektore afganistanskog društva”, izjavio je šef vojnog povjerenstva talibana Mohammad Yakub.

Talibani su ukinuli mjesto predsjednika u Afganistanu.  Kako bi upravljali zemljom, talibani planiraju stvoriti vijeće od 12 ljudi. Prema izvorima medija Foreign Policy, koji se poziva na izvore bliske talibanskim čelnicima, u ovom vijeću žele vidjeti jednog od vođa otpora, Ahmada Massouda. Međutim, prema analitičarima, Massoud se vjerojatno neće složiti s tim.





Tri najutjecajnija čovjeka u vijeću trebali bi biti vođa talibanskog političkog krila Abdul Ghani Baradar, šef talibanskog vojnog povjerenstva Moulawi Yakub (sin osnivača tog pokreta, od Amerikanaca ubijenog Mullah Omara), također kao zapovjednik na terenu i vođa diverzantske grupe (mreže Haqqani) Sirajuddin Haqqani, izvješćuje TASS.

Talibani bi u novom vijeću željeli vidjeti Ahmada Massouda, sina poznatog terenskog zapovjednika Ahmada Shaha Massouda, nadimka Panshir (Lav). Pitanje je hoće li se to dogoditi, budući da on sada vodi snage otpora u afganistanskoj provinciji Panshir.

Nema riječi o obnovi predsjedništva u Afganistanu. Ali talibani namjeravaju ponuditi nekim članovima prijašnje vlade ministarska mjesta u novom kabinetu po svom izboru. Na taj način talibani očekuju da će dobiti priznanje međunarodne zajednice.

Dok neki predstavnici pokreta pregovaraju u svojim uredima, drugi aktivno razvijaju resurse koje je ostavila američka vojska. Kako su izvijestili novinari Al-Arabiye, talibanski borci zauzeli su više američkih zrakoplova, vojnih helikoptera i protuoklopnih raketa. Nije bilo reakcije iz Pentagona.

Washington je sada mnogo zabrinutiji zbog isteka vremena evakuacije s obzirom kako Amerikanci nemaju vremena evakuirati sve osobe iz zračne luke Kabul do 31. kolovoza, kada im ističe posljednji rok za tu aktivnost i do kada američka vojska mora u potpunosti napustiti Afganistan. Talibani se, naime, protive produljenju misije i o tome su jučer jasno upozorili.

Na virtualnom sastanku čelnika G7, Francuska, Njemačka i Britanija pokušat će produžiti vremenski okvir za povlačenje američkih trupa iz Afganistana. To je sinoć objavio CNN.

Prema tom mediju, britanski premijer Boris Johnson, koji ove godine predsjeda G7, predvodit će skupinu nekoliko američkih saveznika koji će “izvršiti pritisak na Joea Bidena”. Televizija naglašava da se francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel mogu osobno obratiti Bidenu.

Sastanak čelnika zemalja G7 zakazan je za utorak, 24. kolovoza.

Usprkos ohrabrujućim izjavama talibana, kaos u međunarodnoj zračnoj luci u glavnom gradu Afganistana se nastavlja. Nakon što su talibani zauzeli Kabul, desetci tisuća Afganistanaca koji su radili za zapadne snage pokušavaju napustiti zemlju na bilo koji način, bojeći se odmazde.

 

 

Komentari

komentar

You may also like