Prevoditelj koji je spasio Bidena i Kerryja 2008. u incidentu s helikopterom pobjegao je iz Afganistana

Priča ide ovako: afganistanski prevoditelj koji je sudjelovao u spašavanju Joea Bidena kada je njegov helikopter hitno sletio u Afganistan 2008. pobjegao je iz zemlje nakon što se tjednima skrivao od talibana, tvrdi američko Državno tajništvo, a prenosi AFP.

Aman Halili prešao je granicu s Pakistanom sa svojom obitelji, a zatim je odvezen u Dohu, gdje tisuće afganistanskih civila čekaju vizu za Sjedinjene Države, rekao je glasnogovornik iz Washingtona. Stacioniran u zračnoj luci Bagram, Halili je bio dio jedinice koja je pritekla u pomoć trojici tadašnjih senatora, Joeu Bidenu, Johnu Kerryju i Chucku Hagelu, pri njihovom dolasku u Afganistan u veljači 2008. godine.

Tijekom snježne oluje njihov helikopter je morao hitno sletjeti tridesetak kilometara od baze. Nakon slijetanja, prevoditelj je trideset sati čuvao helikopter dok su čekali povoljne prilike za polijetanje.

Nakon povratka talibana na vlast sredinom kolovoza, njegova obitelj je stigla u zračnu luku u Kabulu, kada su Sjedinjene Države organizirale zračni “most” kako bi evakuirale američke građane i Afganistance koji su surađivali s američkim vlastima. Ipak, vojnici nisu dopustili njegovoj obitelji ulazak u zaštićeni kompleks.

On je nakon toga zatražio pomoć predsjednika Joea Bidena u pismu koje je 31. kolovoza objavio Wall Street Journal. “Dobar dan predsjedniče, spasite mene i moju obitelj. Nemojte me ovdje zaboraviti”, napisao je u pismu, strahujući za život. Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki je rekla da će mu Sjedinjene Države pomoći. “Hvala vam što ste se borili uz nas posljednjih 20 godina”, rekla je. “Pomoći ćemo vam da odete”.

Kada je završila evakuacija 120 000 ljudi, Aman Halili i obitelj, njegova žena i petero djece, sakrili su se u Kabulu i 5. listopada su potajice prešli granicu s Pakistanom, navodi Wall Street Journal, koji dodaje da je Državno tajništvo pokrenulo hitni postupak kako bi njegova obitelj dobila vizu za SAD.





S jedne strane, ovo bi mogla biti lijepa i humana priča o pomaganju. S druge strane, lako je moguće da je riječ o sladunjavoj propagandi Amerike koja se opet postavlja u ulogu spašavatelja. Najviše upitna činjenica jest da je Aman Halili uspio poslati pismo direktno američkom predsjedniku i to skrivajući se od talibana.

Komentari

komentar





You may also like