Pričekajmo Bidena! Merkel uvjerila Macrona oko sankcija Turskoj

Njemačka kancelarka Angela Merkel uvjerila je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da prije uvođenja sankcija Turskoj pričeka dolazak Joea Bidena u Bijelu kuću. Merkel tvrdi kako će nova američka administracija primorati turskog čelnika Recepa Tayyipa Erdogana da se prikloni “umjerenijoj politici”.

Prošlotjedni europski summit odgodio je oštre odluke Grčke o Turskoj tj. prolongirao ih za ožujak 2021., odlučivši se za ograničene sankcije turskim građanima zbog “provokativnih akcija” Ankare u Istočnom Sredozemlju  zbog činjenice da je njemačka kancelarka Angela Merkel uvjerila francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da pričeka novu američku administraciju, piše grčki medij „Katimerini“.

Macron vjeruje argumentu njemačke kancelarke vezano uz Bidena (na vlast dolazi 20. siječnja) i promjenu politike službene Ankare.

Španjolska i Italija udružile su snage u obrani Turske od sankcija i još jednom naglasile važnost ove zemlje za Europsku uniju i potrebu da “diplomaciji daju još jednu šansu”. Uz to, usprkos sve većoj iritaciji u Parizu zbog politike i retorike turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana posljednjih mjeseci, Macron dijeli bojazan njemačke kancelarke da će sukob s Ankarom Tursku dodatno gurnuti prema Moskvi i Pekingu, napominju komentatori.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis izjavio je da su čelnici EU uputili strogo upozorenje Turskoj zbog njezinih operacija bušenja u istočnom Sredozemlju.

“Sankcije (protiv Turske) nisu same sebi svrha”, rekao je Mitsotakis, dodajući, međutim, da će EU odgovoriti kaznama “ako Ankara bude inzistirala na nastavku ovog provokativnog ponašanja”.





Nekoliko je čimbenika stalo na put Grčkoj prema značajnijem protuturskom odgovoru. Među njima je, možda, presudno bilo da je blok Berlin-Rim-Madrid inzistirao na mekoj liniji utjecaja na Tursku, a posebno su Talijani i Španjolci gledali negativno na mogućnost novih protuturskih sankcija.

Podsjećamo: o ovoj temi prije nekoliko dana napisali smo komentar (vidi poveznicu ispod teksta), u kojem smo, između ostalog citirali i riječi grčkog premijera uoči početka spomenutog summita EU, kada je rekao slijedeće: “Ulog je vrlo, vrlo jasan – povjerenje u Europsku uniju. Na listopadskom sastanku Vijeća EU odlučili smo da će za Tursku biti posljedica ako nastavi s kriminalnim ponašanjem. I složili smo se da će datum odluke biti sljedeći sastanak Vijeća EU-a. Sada će se vidjeti zaslužujemo li mi kao Europa povjerenje oko onog o čemu smo se i sami dogovorili. Pacta sunt servanda (sporazumi se moraju poštivati)“.

„Tresla se brda…“: Grčka nezadovoljna sankcijama EU protiv Turske





 

 

 

Komentari

komentar

You may also like