Prigožin: Ruski dužnosnici uskraćuju strjeljivo borcima grupe Wagner

Jevgenij Prigožin, osnivač ruske plaćeničke grupe Wagner, optužio je neodređene dužnosnike da namjerno uskraćuju njegovim borcima dovoljno strjeljiva kao dio tekućeg rivalstva između njega i dijelova ruske elite, piše Reuters.

Nekadašnji ugostiteljski poduzetnik koji je nekoć izbjegavao pozornost javnosti, Prigožin je preuzeo sve veću javnu ulogu u ruskoj politici od početka rata u Ukrajini prije godinu dana, s njegovom grupom Wagner koja je predvodila rusku višemjesečnu bitku za grad Bahmut u ukrajinskoj regiji Doneck.

U sedmominutnoj audio poruci koju je u ponedjeljak objavila njegova tiskovna služba, očito ljutiti i emotivni Prigožin rekao je da se od njega traži da se “ispriča i posluša” kako bi osigurao strjeljivo za svoje trupe. Govoreći ponekad povišenim tonom i povremeno psujući, rekao je: “Ne mogu riješiti ovaj problem unatoč svim svojim vezama i kontaktima.”

Prigožin je rekao da je ruska vojna proizvodnja sada dovoljna za opskrbu snaga koje se bore na fronti te da su poteškoće s opskrbom s kojima su se suočili njegovi borci rezultat svjesnih odluka. “Oni koji nas ometaju u pokušaju da dobijemo ovaj rat apsolutno, izravno rade za neprijatelja”, rekao je.

Od izbijanja sukoba Prigožin se javno svađao s generalima i dužnosnicima Kremlja, optužujući ih za nedovoljnu revnost u procesuiranju kampanje protiv Kijeva. Svoju najoštriju kritiku rezervirao je za rusko ministarstvo obrane, koje je optužio da pokušava pripisati zasluge za Wagnerova postignuća na bojnom polju.

Prigožin je rekao da su neodređene osobe koje je okrivio za nestašicu strjeljiva “jele doručak, ručak i večeru sa zlatnih tanjura” i slale svoje rođake na odmor u Dubai, popularno odredište ruske elite.





Odvojeno, Prigožinova tiskovna služba objavila je u ponedjeljak da grupa Wagner ima poteškoća s oglašavanjem na televiziji za regrutiranje dobrovoljaca za sukob te je apelirala na nacionalne i regionalne TV kanale i reklamne agencije da podrže njezinu kampanju regrutiranja.

Bijela kuća je prošli tjedan objavila da je grupa Wagner grupa pretrpjela više od 30.000 žrtava od ruske invazije na Ukrajinu, s oko 9.000 ubijenih u akciji. Nekih 90% ubijenih u Ukrajini od prosinca bili su osuđenici, navodi se, misleći na Prigožinovo vrbovanje zatvorenika za borbu.

Šef Wagnera prognozira da će Bahmut pasti do travnja: Već bi ga zauzeli da nema naše “monstruozne birokacije”





 

Komentari

komentar

You may also like