Prijateljski sastanak Orbana i Putina: O Ukrajini, plinu, NATO-u i dugoročnosti njihove vladavine

Dugovječnost vladanja, pandemija i plin teme su o kojima je premijer Viktor Orban u utorak usuglasio stajališta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom za posjeta Moskvi koji mađarska oporba kritizira jer je održan u jeku napetosti između Rusije i Zapada, piše AFP.

Orbana, međutim, u travnju očekuju izbori na kojima će mu se prvi put suprotstaviti zajednički kandidat oporbe koja je i današnji Orbanov posjet Rusiji nazvala razbijanjem europskog jedinstva u vrijeme rusko-ukrajinske krize.”Iskreno, ne predviđam odlazak s vlasti. U travnju će biti izbori na kojima ću se natjecati i pobijediti i tada vjerujemo da ćemo nastaviti surađivati još niz godina”, rekao je Orban sjedeći uz Putina.

Na vlasti od 2010. Orban je izgradio prijateljski odnos s vlastodršcem u Kremlju unatoč brojnim krizama između Moskve i Europske unije i NATO-a, blokovima kojih je mađarska članica. Današnji susret dvojice čelnika, 13. je po redu prema riječima mađarskog premijera. Na bilateralnom planu Orban je rekao da Budimpešta želi “povećati uvoz plina” u vrijeme kada Europa razmišlja o smanjenju ovisnosti o ruskih energentima. “Želim povećanje isporučenih kubika”, rekao je Orban. Općenito je istaknuo veliku bliskost s Moskvom u nizu pitanja  i tako je postao čelnik neke članice Europske unije koja je najbliže Kremlju. Mađarska je tako prva u Europi koja je počela primjenjivati rusko cjepivo protiv covida Sputnjik, iako ga nije odobrila za uporabu Europska agencija za lijekove. Orban je za cjepivo “iz sveg srca zahvalio” Putinu.





 

Komentari

komentar





You may also like