Prijedlog zakona o istupanju Rusije iz WTO-a dostavljen ruskom parlamentu

Donji dom ruskog parlamenta – Duma, razmatrat će prijedlog zakona o istupanju iz protokola o pristupanju Rusije Marakeškom sporazumu o osnivanju Svjetske trgovinske organizacije (WTO), javljaju danas ruski državni mediji.

Ovaj prijedlog zakona uveden je radi zaštite nacionalnih interesa Rusije, zbog potrebe vođenja protekcionističke politike i poduzimanja mjera odmazde protiv sankcija, navodi se u službenom priopćenju.

Njime bi se izvan snage stavio zakon od 21. srpnja 2012. “O ratifikaciji Protokola o pristupanju Ruske Federacije Marakeškom sporazumu o osnivanju Svjetske trgovinske organizacije od 15. travnja 1994.”.

Protokol o pristupanju Rusije tom sporazumu potpisan 16. prosinca 2011. godine.

Od ulaska Rusije u WTO ona nije imala gotovo nikakve ekonomske koristi, navodi se dalje, već je čitav posao bio motiviran isključivo političkim razlozima. Povlačenje Rusije iz WTO-a trebalo bi omogućiti smanjenje carina i cijena u zemlji te podržati ruske proizvođače, uvelike ograničene pravilima WTO-a, navodi se dalje.

Predlagači ovog zakona tvrde da se ruski “partneri”, koji su uveli su sankcije, pozivaju na to da se Rusija ne može braniti određenim protuakcijama s obzirom da je ograničena pravilima WTO-a.





Komentari

komentar

You may also like