Prijelomna vijest: HAMAS PROGLASIO POČETAK TREĆE INTIFADE

Palestinski pokret Hamas objavio je početak treće intifade nakon američke odluke o priznanju Jeruzalema glavnim gradom Izraela, priopćio je za rusku agenciju RIA Novosti glasnogovornik Hamasa Abdulatif Al Kanu.

„Mi smo objavili početak treće intifade, kako bi se prosvijedi nastavili i kako bi se izvršio pritisak na SAD da on poništi svoju odluku. U pojasu Gaze prosvjedne akcije rastu u okviru početka intifade. To je treća intifada“, izjavio je Al Kanu. Pritom je obećao novi „Dan gnjeva“ protiv američke odluke.

„Prosvijedi će se nastaviti i na Zapadnoj obali (rijeke Jordana, op. GN.) i u pojasu Gaze i u Jeruzalemu. Zato što mi prosvjedujemo protiv američkog priznanja Jeruzalema za izraelsku prijestolnicu i što ga smatramo glavnim gradom Palestine. Nadamo se da će se prosvijedi širiti sve dalje i dalje“, kazao je glasnogovornik Hamasa.

Podsjećamo: u prošli petak, nedugo nakon Trumpove javne objave svoje odluke o statusu Jeruzalema, Hamas je proglasio trodnevne „Dane gnjeva“. Sami prosvjedi nisu poprimili toliko masovan karakter koliko se to moglo očekivati, ni na područjima Palestinske samouprave, niti u istočnom Jeruzalemu. Stekao se dojam da su Palestinci umorni od intifada i da prevladava mišljenje kako niti neka nova neće dovesti do riješenja njihovih ključnih političkih težnji, kao što je to bilo i ranije. Osim toga, niti sam Hamas nije poduzimao nikakve konkretnije vojne akcije osim nekoliko izoliranih pokušaja raketnih napada na pogranični izraelski teritorij, koji su rezultirali promptnim odgovorom izraelskih snaga sigurnosti u pojasu Gaze. Hamas je svjestan da bi novi rat s Izraelom po njega imao razoran učinak i da bi, osim golemih infrastrukturnih razaranja i ljudskih žrtava, vjerojatno izgubio i političku vlast u tom dijelu Palestinske samouprave. Iako zvuči gromko, i iz ovog najnovijeg Hamasovog priopćenja o trećoj intifadi isčitava se svojevrsna suzdržanost i oprez tj., ne spominje se izrijekom oružani otpor izraelskim oružanim snagama i snagama sigurnosti, već se govori isključivo o prosvijedima, koji ionako u većoj ili manjoj mjeri ili većem ili manjem stupnju nasilja nikada nisu u potpunosti niti prestajali. Prosvjedi i nezadovoljstvo Palestinaca svojim statusom nakon formiranja izraelske države, i poglavito nakon rata 1967. godine, povijesna su konstanta. U svakom slučaju, vrijeme će pokazati hoće li doći do novog palestinskog oružanog ustanka (treće intifade) ili će se sve zadržati u okvirima masovnih prosvjeda palestinskog civilnog stanovništva.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like