Prijeti eskalacija tursko-kurdskog sukoba: turska vojska ušla u kurdski kanton Kobani na sjeveru Sirije

Kurdska agencija Firat izvjestila je 31. srpnja, kako je turska vojska ušla u kurdski autonomni kanton Kobani na sjeveru Sirije. Turske snage, navodi se, ušle su u zone sela Boben i Siftek zapadno od Kobanija, tamo se razmjestile i učvrstile svoje položaje. Navodno, upad turskih vojnih snaga na taj sirijski teritorij pod nadzorom Kurda izvršen je u nedjelju oko 21:30 sati po lokalnom vremenu (19:30 h po srednjoeuropskom vremenu).

„Postrojbe narodne samozaštite“ upozorile su o pripremljenom odgovoru u slučaju da Turska ne napusti teritorij kantona“, navodi kurdska informativna agencija.

Ankara za sada nije prokomentirala ovu informaciju. Međutim, treba podsjetiti, a Geopolitika.News je o tome pisala, kako je turska novina „Milliet“, krajem lipnja pisala o završetku pripremnih radnji turskih oružanih snaga o provedbi kopnene operacije u drugom kurdskom kantonu na sjeveru Sirije – Afrinu, koji se nalazi pod nadzorom snaga sirijskih Kurda i postrojbi u turskoj zabranjene terorističke organizacije Radničke stranke Kurdistana.

Geopolitika.News smatra kako ove današnje kurdske informacije treba uzeti kao točne i da se Turska uistinu odlučila na taj čin. Naime, grad Kobani se nalazi uz samu sirijsko-tursku granicu i njegovo zauzimanje od strane Ankari odanih snaga u Siriji bio je njezin permanentni cilj od početka sirijskog ratnog sukoba. Tu postavljenu tursku zadaću, u prvoj fazi sirijskog  sukoba odrađivala je „Islamska država“, koja je okružila tu kurdsku zonu kojoj je uistinu prijetilo potpuno fizičko uništenje. S druge strane granice je bila tuska vojska i kurdske snage se ne bi imale gdje povući. Nakon toga umješale su se Sjedinjene Države koje su uspostavile svojevrsni zračni most kojim je dopremljena potrebna vojna pomoć tamošnjim Kurdima, nakon čega je kurdska enklava bila spašena, a kasnije je, kao kurdski kanton i inkorporirana u samoproglašenu kurdsku federalnu jedinicu u Siriji, koju još nitko ne priznaje. Osim toga, Ankara je svjesna izgradnje brojnih američkih vojnih baza na teritoriju sirijskih Kurda, čime će, ukoliko brzo ne reagira, svaka buduća vojna akcija turskih vojnih snaga protiv kurdskih postrojbi u pograničnoj zoni biti vrlo otežana, a s vremenom i potpuno nemoguća.  Turska, zapravo, provodi „puzajuću intervenciju“ na po svoju nacionalnu sigurnost bitne točke u sirijskoj pograničnoj zoni, pritom dobro osluškujući razvoj vojnog stanja u zoni grada Rakke na istoku Sirije, u kojoj već mjesecima traje sukob prokurdskih snaga iz SDF-a, iza kojih stoji SAD, i boraca „Islamske države“. O daljnjem ponašanju kurdskih oružanih postrojbi nakon zauzimanja Rakke, u mnogome će ovisiti i budući potezi turske vojske u pograničnoj zoni sa Sirijom.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like