Prijeti humanitarna kriza u Etiopiji: vlada tvrdi da pobjeđuje

Etiopska vojska porazila je lokalne snage na zapadu pokrajine Tigraj, objavio je u četvrtak premijer Abiy Ahmed, nakon tjedan dana žestokih borbi između etiopske vojske i Fronta za nacionalno oslobođenje Tigraja (TLPF).

U zračnim napadima i kopnenim borbama poginule su stotine ljudi, velik broj izbjeglica pobjegao je u Sudan te Tigraju prijeti humanitarna kriza.

Premijer Ahmed, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2019., pripadnik je naroda Oromo, pojedinačno najvećeg u Etiopiji.

„Zapadno područje Tirgayja je oslobođeno”, objavio je Abij Ahmed na Twitteru.

„Vojska sada pruža humanitarnu pomoć i usluge. Također hrani ljude”, dodao je.

Komunikacijske veze prekinute se, uključujući internet, promet je blokiran, a mediji nemaju pristup, zbog čega je nemoguća provjera Ahmedovog navoda.





TPLF, koji vlada Tigrajom od 1991., nije komentirao Ahmedov navod.

Ahmed optužuje TPLF da je započeo sukob napavši saveznu vojnu bazu i osporavajući njegov autoritet, dok Tigrajci odgovaraju da su za vrijeme njegove dvogodišnje vladavine meta progona.

Više od 10.000 izbjeglica potražilo je utočište u Sudanu otkako su borbe počele. I prije sukoba, 600.000 ljudi ovisilo je o pomoći u hrani.





Ljudima ponestaje osnovnih namirnica i robe, upozoravaju UN-ove agencije koje pregovaraju s obje strane o otvaranju koridora za dostavu humanitarne pomoći.

Nedavno je etiopski parlament ukinuo imunitet 39 zastupnika, uključujući predsjedniku Tigraja Debretsionu, dok je u etiopskoj prijestolnici Adis Abebi uhićeno oko 150 navodnih operativaca TLPF-a zbog planiranja terorističkih napada.

Geopolitika.news objasnio je pozadinu sukoba po njegovom izbijanju:

Prije 29 godina jednostranačku komunističku diktaturu, na čelu s Mengistuom Haile Mariamom, srušila je koalicija gerilskih snaga (također marksističkih), koje su predstavljale različite etničke skupine u Etiopiji. Jedna od tih gerilskih skupina bio je i TLPF, a čelnik te gerilske skupine postao je predsjednik tranzicijske vlade.

Nova vlast, nakon što je srušen Mengistuov režim, postao je Etnički narodni revolucionarni demokratski front (EPRDF). Tu koaliciju bivših gerilskih skupina činili su TPLF, Amharska demokratska stranka (ADP), Oromska demokratska stranka (ODP) i Demokratski pokret južnih etiopskih naroda (SEPDM). Etiopski premijer Abij Ahmed pripadnik je naroda Oromo, pojedinačno najbrojnije etničke skupine u zemlji koji čini oko 45 posto stanovništva zemlje, a zajedno s Amharama ih je oko 65 posto. Povijesno su Amhari dominirali Etiopijom, a etiopska dinastija (pa i car Haile Selasie) bila je upravo amharska. Tigrajaca u zemlji s više od 100 milijuna stanovnika, ima oko 9 milijuna, a TLPF je dominirao zemljom od 1991. do 2018., kada Abij Ahmed dolazi na vlast, nakon prosvjeda naroda Oromo.

Kada je Abij Ahmed u rujnu 2019., kao čelnik EPRDF-a, pokrenuo osnivanje nove Stranke Prosperiteta, TPLF je jedini odbio ući u Stranku prosperiteta.

Od tada traju tenzije između TPLF-a i vladajuće Stranke Prosperiteta (i centralne vlade), a etiopski je parlament predložio da se TPLF proglasi terorističkom organizacijom. Početkom rujna regionalne su vlasti organizirale izbore, usprkos zabrani centralne vlade zbog koronavirusa.

Komentari

komentar

You may also like