" /> Prijevremeni izbori u Španjolskoj | Geopolitika News

Prijevremeni izbori u Španjolskoj

Španjolski predsjednik vlade Pedro Sanchez donio je odluku o provedbi prijevremenih parlamentarnih izbora u zemlji, nakon što je parlament odbacio njegov prijedlog proračuna, koji je označio i nesposobnost manjinske vlade za usvajanje ključnih zakona. Sanchez je izjavio kako će se izbori održati 28. travnja.

Rnije ovoga tjedna, španjolski parlament je odbio vladin prijedlog proračuna za ovu godinu, a protiv njega glasao je 191 od ukupno 350 zastupnika. Tim su proračunskim prijedlogom bile predviđene 473 milijarde eura rashoda u 2019.g.

Vladajuća španjolska socijalistička radnička stranka premijera Sancheza nije mogla polučiti nužnu potporu od strane dviju separatističkih katalonskih stranaka. Pregovori s katalonskim predstavnicima u španjolskom parlamentu propali su nakon početka sudskog procesa nad 12-oricom vođa katalonskog pokreta za nezavisnost, koji su optuženi za pripremu i provedbu protuzakonitog referenduma o katalonskoj nezavisnosti i za njezino jednostrano proglašenje u 2017. godini.

Nakon tako posloženog stanja premijer nije imao drugu mogućnost nego donijeti odluku o raspisivanju prijevremenih izbora.

Procjenjuje se kako Narodna stranka (desni centar) u tim izborima može polučiti uspjeh i sklopiti sporazum s ultra-desnom strankom VOX, kojoj, kako pokazuju istraživanja javnog mišljenja, popularnost ubrzano raste, priopćio je CNBC.

Stanje u Španjolskoj dodatno usložnjava i sadašnja solidna potpora lijevoj populističkoj stranci Podemos, kao i umjereno-desnoj stranci Ciudadanos.

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like