Prikazan novi francusko-njemački “Europski glavni borbeni tenk” (EMBT)

Francusko-njemački vojni konglomerat KNDS (spoj njemačke tvrtke KMW i francuskog NEXTER Defense Systems) predstavio je eksperimentalnu šasiju novog glavnog borbenog tenka (EMBT) na vojnoj izložbi Eurosatory 2022. u Parizu, piše portal Global Security.

Kako ističu iz tvrtke, tehnologija koja stoji iza tenka EMBT pokazuje sposobnost za uspješnu francusko-njemačku suradnju. KNDS kaže da EMBT predstavljen na sajmu uvodi novu eksperimentalnu platformu, tj. koncept posade od 4 čovjeka (dvoje u kupoli tenka i dvoje u šasiji). Na kupolu je montiran top kalibra 120 mm s novom generacijom streljiva (Shard). Tenk i njegovo upravljanje se snažno bazira na umreženom sustavu senzora i umjetne inteligencije (AI). To omogućuje i upravljanje tenkom na daljinu (bez posade), ali i prilično automatizirano ciljanje i vožnju. Automatiziran strojnica/top kalibra 30 mm na kupoli nudi obranu od dronova.  Također, tvrtka je objavila da je kupola EMBT spremna za integraciju topova ASCALON (140mm) u budućnosti.

Cilj razvoja tenka je da bude glavni borbeni tenk koji bi u obje vojske zamijenio postojeći Leoparde i Leclerce. Tenk preuzima najbolje i već dokazane komponente postojećih francuskih i njuemačkih tenkova. Razvoj ovog tenka samo je manji dio dogovorene europske vojne suradnje na području izrade novog oružja. Osim francusko-njemačke suradnje na području kopnene, zračne i pomorske opreme, izradi i osmišljavanju novog oružja doprinose Italije i Španjolska. Ovaj tenk proizveden u francusko-njemačkoj kooperaciji trebao bi postati glavni borbeni tenk Europske unije, odnosno europske komponente NATO-a. Time postavljeni zahtjevi za tenk su da bude težak između 60 i 65 tona, uz snagu motora od 1200 do 1500 KS, čime bi se postiglo da na tonu težine tenk raspolaže s oko 25 KS, a čime bi se postigla zadovoljavajuća pokretljivost .

Komentari

komentar

You may also like